Leuto talvi on hauenkalastajan onni

Leuto talvi on hauenkalastajan onni, 22.12.2017

Erityisesti Etelä-Suomea piinaava jäätön talvi lisää ennen kaikkea pilkkikansan ahdistusta ja kaipuuta kala-apajille. Jäitä ei näytä – ainakaan merialueelle – ihan lähipäivinäkään siunaantuvan, joten eteläisemmän Suomen pilkkijälle jäänee vain muutama vaihtoehto kalakuumeen hillitsemiseen. Hän voi jäädä kiltisti odottamaan talven tuloa, suunnata kohti pohjoisempia vesiä, jossa kantava jää on jo paikoitellen muodostunut, tai kaivaa kaapistaan hauenkalastusvälineet. Viherkyljet ovat edelleen rantamatalassa ja pilkkijän ahdistus voidaan näinkin helposti vaihtaa hauenkalastajan riemuksi.

Kylmän veden kalana hauki odottaa, kunnes kesän lämmöt ovat haihtuneet ilmaan ennen ulapalta rantakaislikkoon siirtymistä. Siellä se ”tankkaa” itsensä lihavaksi tulevaa talvea sekä keväistä kutua varten ja on siten erittäin hanakas tarttumaan nokkansa ohi kimalteleviin vieheisiin. Silloin alkaa myös hauenkalastajien veneitä näkyä lahtien perukoilla ja kaislikkovyöhykkeiden reunoilla. Miksi juuri silloin? No siksi, että nyt on asiansa osaavalla suurhauenjahtaajalla mahdollisuus saada elämänsä kala siiman päähän.

Veden kylmeneminen tarkoittaa myös kelausvauhdin hidastamista. Nyrkkisääntönä on, että mitä kylmempi vesi, sitä verkkaisempi tahti. Myöhäissyksyllä rauhallisesti ja hitaasti uitettu haukiperho on mitä mainioin ratkaisu ja hauen perhonkalastukseen onkin herännyt moni tavallisesti virvelin kanssa vispaava kalamies. Perhostelu tuo harrastukseen uusia ulottuvuuksia ja myös haasteita, erityisesti tuulisilla keleillä.

Vaikka syysaikaan on oiva mahdollisuus saada todellinen vonkale veneenlaidan omalle puolelle, tulee muistaa, että suurimmat hauet omaavat arvokasta perimää tulevia haukisukupolvia ajatellen. Siksi mahdolliset isomukset kannattaa päästää hellävaraisesti takaisin omaan elementtiinsä ja kohdistaa ruokakalatoiveet pienempiin yksilöihin. Ne ovat isompia lajitovereitaan maukkaampia ja hyvin valmistettu hauki puolustaa paikkaansa myös joulupöydässä. Joten jos heitit kalastonhoitomaksukuitin jo paperinkeräykseen, niin kipinkapin hakemaan se sieltä takaisin takataskuun. Ja sen jälkeen ei kun vesille, pelastusliivien kera tietenkin!

 

Lisätietoja:
SVK:n kalatalousasiantuntija Marcus Wikström p. 045 110 2126

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 525 seurassa toimii yhteensä noin 40 000 kalastuksen harrastajaa.