Madebussi

Lähtökohdat

Puijon Pilkki on Pohjois-Savossa toimiva kalastusseura, jonka ydintoimintaa ovat kalastuskilpailut. Aikuistoiminnan seurapilotti tarjosikin mahdollisuuden lähteä testaamaan uudenlaista aikuisille suunnattua toimintaa seuran taholta.
Ajankohdallisesti teema sai myös nostetta SVK:n Madepilkille-haasteesta ja viime vuosien kasvavasta innostuksesta madepilkintään. Madebussin lähtökohta oli, että halutaan tarjota mahdollisimman matalalla kynnyksellä mahdollisuus ja opastusta madepilkintään heille, jotka eivät tiedä madepaikkoja ja joille kalastusmuoto on vieras. Yhteiskuljetus mahdollisti ilman omaa autoakin osallistumisen. Ajatusta Madebussista nimenäkin pidettiin sopivan hulluna ja hauskana ja se haluttiin herättää eloon myös visuaalisesti.

Toteutus ja markkinointi

Tuotteistettiin aikuisille suunnattu Madebussi-teematapahtuma. Madebussin reitti suunniteltiin siten, että oli mahdollisuus hypätä bussin kyytiin kolmesta eri paikasta. Suunniteltiin tapahtumaa ilmentävä markkinointikuva ja tiivis A4-kokoinen esitemateriaali. Markkinointikanavina käytettiin sosiaalista mediaa, josta ohjattiin lukemaan lisää seuran omille uusille nettisivuille, jotka työstettiin kuntoon pilotin aikana. Materiaali lähetettiin lisäksi medioille. Tämän tuloksena tapahtumaan paikalle saatiin myös Maaseudun tulevaisuuden toimittaja.
Itse tapahtuma suunniteltiin osallistujille mahdollisimman helpoksi: jäälle oli valmiiksi tehty polut kulkemista varten ja reiätkin oli kairattu valmiiksi etukäteen. Madebussimatka maksoi aikuiselta 15 euroa ja sisälsi kyydin, opastuksen, välinelainan, makkarat ja mehut. Osallistujat oli opastettu varustautumaan tapahtumaa varten muuten asianmukaisesti. Otsalampun sai lainaan, jos omaa ei ollut. Alussa jäällä opastettiin madepilkinnän teoriaa, jonka jälkeen itse kalastusta

Katso Markkinointiesite

Lue Maaseudun Tulevaisuuden juttu 

Tulokset

Madebussiin ilmoittautui 20 osallistujaa, joka oli tavoiteltu määrä johtuen voimassa olleista koronarajoituksista. Puolet oli miehiä ja puolet naisia. Yksi ei päässyt tapahtumailtana paikalle, eli mukana oli 19 osallistujaa. Kohderyhmä oli tavoiteltua kohderyhmää, nuoria ja nuorehkoja aikuisia. Saatujen osallistujapalautteiden mukainen yleisarvosana tapahtumalle oli 9,4/10 ja kaikkien palautetta antaneiden osaaminen lisääntyi tapahtuman myötä. Tapahtuman hinta oli suurimman osan mielestä sopiva, 40% olisi voinut maksaa enemmänkin. Suurin osa oli saanut tiedon tapahtumasta sosiaalisesta mediasta. Osallistujapalautteissa opastus madepilkinnän tekniikkaan ja neuvot ylipäänsä saivat kiitosta.

Kehittämispalautetta osallistujilta tuli siitä, että kokeneet ja kokemattomat osallistujat olisi voinut jakaa kahteen eri ryhmään. Kaikki palautetta antaneet olivat kiinnostuneita osallistumaan vastaavanlaisiin eri kalastusmuotoja opastaviin tapahtumiin jatkossa.

Tapahtuman myötä ei kuitenkaan saatu seuraan uusia jäseniä, joten tähän olisi itse tapahtumassa pitänyt kiinnittää enemmän huomiota: kertoa jäsenyyden hyödyistä, miten liittyä mukaan ja miten jäsenyys vaikkapa oikeuttaisi osallistumaan vastaavanlaisiin opastaviin tapahtumiin jatkossa edullisemmin tai ilmaiseksi. Etenkin tärkeää olisi ollut määritellä seuraava tapahtuma, johon osallistuneita olisi voinut kutsua mukaan ja näin luoda jatkumoa toiminnalle.

Kalastusseuran suusta

”Tapahtuma onnistui erittäin hyvin. Oli mukava saada tapahtumaan myös talkoolaisia ilman sen suurempaa patistelua. Sosiaalisen median valjastamisessa tapahtuman onnistumiseksi oli suuri apu. Uusi toiminta elävöitti seuran toimintaa ja innostuimme laittamaan pystyyn myös uudet nettisivut pilotin myötä. Ne toimivat jatkossakin seuran toiminnasta viestimisen apuna. Hieno tapahtuma jolle selvästi oli tilaus ja uusia tapahtumia toivottiin järjestettävän.”

Aarne Keurulainen, Puijon Pilkki ry

Muista järjestäjänä nämä:

  • Pohdi mitkä kaikki kalastusmuodot voisivat olla mukavia opastaa yhteisen bussireissun avulla?
  • Bussissa on hyvää aikaa jutella osallistujille: kertoa lyhyesti mitä retkellä tapahtuu, seuran toiminnasta ja tulevista tapahtumista, tuoda esille myös jäsenyyden etuja ja miten liittyä mukaan.
  • Muista hauskuus ja yhteisöllisyys uusien tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa. Moni aloitteleva kalastuksenharrastaja kokee nimenomaan yhteisen tekemisen mielekkäänä ja turvallisenakin.

Suomen Vapaa-ajankalastajat haluaa kiittää Puijon Pilkkiä hyvästä yhteistyöstä seurapilotin toteuttamisessa!

Tehdäänkö teillekin Madebussi tai muu kalastusbussi? Autamme suunnittelussa ja markkinoinnissa Johanna Antila, p. 050 573 9332 johanna.antila(at)vapaa-ajankalastaja.fi.
Mikäli kiinnostuit Puijon Pilkin toiminnasta, ole yhteydessä pj. Aarne Keurulainen, p. 041 436 1199, keuru1@gmail.com www.puijonpilkki.fi