Mimmit kalastaa! vastaa naisten kalastusnälkään

Erika Hautala.

Mimmit kalastaa! vastaa naisten kalastusnälkään

Suomen Vapaa-ajankalastajien Mimmit kalastaa! -hankkeen tavoitteena on tehdä Suomesta naiskalastajien kuningatarkunta. Toiminnan kautta jo 600 naista ja tyttöä on päässyt kalaan. Kiinnostus jatkoa saaneeseen mimmitoimintaan kasvaa koko ajan.

Erika Hautala

Mimmit kalastaa! -toiminnan idea syntyi, kun naisten ja tyttöjen vähäinen määrä kalastusharrastustilastoissa, kalastustapahtumissa ja -kerhoissa sai Suomen Vapaa-ajankalastajat päättämään, että asialle on tehtävä jotain. Vuonna 2021 käynnistyneen hankkeen tavoitteena on muun muassa edistää naisten ja tyttöjen kalastusharrastusta sekä madaltaa kalastusharrastuksen aloittamisen kynnystä.
Toiminta sai heti hyvää nostetta ja jo alkumetreillä tuli selväksi, että teemalle on kysyntää. Mimmitoiminnassa on yli 40 yhteistyökumppania, jotka ovat järjestäneet naisille ja tytöille suunnattuja kalastustapahtumia. Niiden kautta lähes 600 naista ja tyttöä on päässyt kalaan.

Enni Turunen

“Kaikista suosituimpia tapahtumia ovat olleet matalan kynnyksen kalastukseen tutustumiseen keskittyvät tapahtumat. Tähän mennessä järjestetyistä Mimmit kalastaa! -tapahtumista on opittu, ettei niissä tarvitse olla sen suurempaa agendaa tai ohjelmaa. Kalastus on jo itsessään mukaansa tempaavaa ja naisilla on paljon intoa oppia. Jos maailmankaikkeuden yksi suurimpia kysymyksiä on, että “mitä nainen haluaa”, niin ainakin yksi vastaus siihen on “kalastaa!””, toteaa mimmitoiminnan koordinaattori Tintti Drake pilke silmäkulmassa.
Tapahtumissa naisia on kiinnostanut paitsi itse kalastus myös kalan käsittely ja valmistaminen ruoaksi. Kalastuksen omavaraisuus- ja lähiruoka-näkökulmat tuntuvat myös puhuttelevan naisia.

Sanna Kataja

Mimmit kalastaa! on näkynyt paitsi tapahtumien muodossa myös kalastuksesta kiinnostuneille naisille ja tytöille tietoa tuottavan mimmitkalastaa.fi -sivuston kautta, joka on kerännyt tähän mennessä yli 19 000 katselukertaa ja 4500 eri käyttäjää.
Aktiivista dialogia kohderyhmän kanssa käydään Mimmit kalastaa! -Instagram-tilillä, jonka yli 2000 seuraajaa osallistuvat kanavan toimintaan aktiivisesti ja ovat käyttäneet avainsanaa #mimmitkalastaa 2400 kertaa toiminnan lanseerauksen jälkeen.
Tämän vuoden aikana nettisivustolle lanseerataan Instagramissa pilotoitu “Mimmille kalakaveri” -foorumi, jonka kautta eri puolella Suomea kalastavat naiset löytävät kalastusseuraa alueeltaan.

“Parasta on ollut mimmitoiminnan saama erittäin positiivinen palaute niin yhteistyökumppaneilta ja sidosryhmiltä kuin itse mimmeiltä. On upeaa seurata kasvutarinoita, joissa mimmit ovat yhtä kalastustapaa kokeiltuaan lähteneet toiseen tapahtumaan kokeilemaan toista kalastustapaa. Osa näistä mimmeistä on liittynyt kalastusseuraan ja he ovat myös seuransa toiminnassa aktiivisesti mukana”. Drake jatkaa.

Iina Mäntylä

Yksi Mimmit kalastaa! -toiminnan tavoitteista on tasapainottaa ns. kalastusharrastuskuvaston sukupuolijakaumaa. Hankkeen kautta on järjestetty valokuvakeräys, joka on saanut useita kymmeniä kalastavia naisia lähettämään kuviaan näyttelyyn.
“Haastamme kaikki mediat käyttämään enemmän kalastavien naisten ja tyttöjen kuvia siellä, missä kalastuksesta uutisoidaan sekä ottamaan myös kalastavia mimmejä haastateltaviksi. Mimmien näkymisellä medioissa on myös vaikutusta harrastajamääriin. Jos sopivia kuvia tai haastateltavia ei löydy, autamme mielellämme! Moninaisuus kalastusharrastuskuvastossa on koko harrastukselle rikkaus”, toteaa Tintti Drake.

Mimmit kalastaa! -hanke saa rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön kalastonhoitomaksuvaroista.

 


Lisätietoja:

Suomen Vapaa-ajankalastajat
viestintäkoordinaattori Tintti Drake p. 040 840 0681, tintti.drake@vapaa-ajankalastaja.fi
tiedottaja Jaana Vetikko, p. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi
Lisätietoja Mimmit kalastaa! -toiminnasta mimmitkalastaa.fi sekä @mimmitkalastaa

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 450 seurassa toimii yhteensä noin 32 000 kalastuksen harrastajaa.