Mökkikalastaja, näin käsittelet ja valmistat saaliisi vastuullisesti

Mökkikalastaja, näin käsittelet ja valmistat saaliisi vastuullisesti

Savustettavat ahvenet suolataan karkealla merisuolalla. Kuva: Jaana Vetikko.

Mökkikalastaja, näin käsittelet ja valmistat saaliisi vastuullisesti – Poimi viehepakkiin myös kesän herkuimmat reseptit!

Kesän kotimaiset kalaruuat ovat helppoja, herkullisia ja ekologisia – näillä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön vinkeillä myös vastuullisesti valmistettuja.

Mökkirannasta nostettu kalansaalis pyörähtää grillin, muurinpohjapannun tai savustuslaatikon kautta koko perheelle maistuviksi savuahveniksi, grillikuhaksi, lahnahampurilaisiksi ja haukitortilloiksi. Vastuullinen mökkikalastaja harkitsee myös, miten saaliinsa käsittelee ja valmistaa.

– Vastuulliset toimenpiteet välittömästi pyyntihetken jälkeen takaavat myös kalan laadun. Maukkaiden kalaruokien taustalla on aina kalan huolellinen alkukäsittely ja säilytys. Jokainen saalistaan arvostava opettelee säännön: tainnuta – verestä – jäähdytä – perkaa, muistuttaa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tiedottaja Jaana Vetikko.

Vetikko toteaa, että kotimainen kala ei välttämättä vaadi mausteeksi muuta kuin hienoa merisuolaa ja nokareen voita tai lorauksen oliiviöljyä. Höysteeksi sopivat kotimaiset kasvikset.

– Toisinaan mausteilla on silti kiva leikitellä. Italialaisittain täytetty grillikuha on tästä maistuva esimerkki, Vetikko vinkkaa.

Suomessa on hieman alle 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa. Järjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan heistä yli puolet kalastaa saadakseen pöytään herkullista lähiruokaa. Lähes 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa nykyistä enemmän. Harrastusta voi kuitenkin estää esimerkiksi tiedon puute siitä, miten kala käsitellään ja valmistetaan ruuaksi.

– Tähän huutoon haluamme vastata. Olemme avanneet kesäksi ”Kalastajan kuuma linja” -palvelun, jossa kalatalousasiantuntijoilta ympäri Suomea voi kysyä mitä vain kalastuksen eri muodoista kalankäsittelyyn. He opastavat myös ympäristö- ja vastuullisuuskysymyksissä, Vetikko mainitsee.

Vastuullinen kesäkalastaja, muista edes nämä:

  • Mieti etukäteen, miten toimit saaliskalan kanssa – vapautatko vai pidätkö?
  • Ota pyynnin apuvälineiksi riittävän iso haavi, koukunirrotuspihdit ja -puikko.
  • Punnitse kala haavissa tai erillisessä pussissa.
  • Vapauta alamittaiset ja suurkalakokoon yltäneet kalat ripeästi.
  • Tainnuta saalis napakalla iskulla päähän ”papilla” eli tainnutukseen soveltuvalla kapulalla tai nuijalla.
  • Verestä kala kidusvaltimo katkaisten.
  • Jäähdytä kalat nopeasti ja pidä ne viileässä ja varjossa.
  • Jos jäähdytysmahdollisuutta ei ole, poista sisälmykset heti kun veri on valunut.
  • Perkaa kala sappirakkoa varoen.
  • Panosta käsittelyvälineisiin: veitset ja niiden teroitusvälineet, kalasakset ja -piikki, suomustusväline ja käsittelyalusta.

Lue lisää vastuullisesta kalastuksesta ja kalankäsittelystä Mökkiläisen kalastusinfosta: www.vapaa-ajankalastaja.fi/mokkikalastus/.

Savustettavat ahvenet suolataan karkealla merisuolalla. Kuva: Jaana Vetikko.

Oletko jo kokeillut näitä kesäisiä koko perheen suosikkireseptejä?

Haukitortillat

Italialaisittain täytetty grillikuha

Kesämökin savuahvenet

Lahnahampurilaiset

Lisää reseptejä ja vinkkejä kalaruokien valmistukseen: www.ottiopas.fi/reseptit/.

Tietoa kyselytutkimuksesta:

SynoInternational suoritti Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tilaaman kyselytutkimuksen huhti-toukokuussa 2020. Kyselyyn vastasi 1 007 henkilöä, ja vastaajien ikähaarukka oli 18–80 vuotta. Kyselytutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa vapaa-ajankalastukseen liittyviä tapoja, mielipiteitä ja asenteita.

Tietoa julkaisijasta:

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa.

Vuonna 2020 järjestö viettää 20-vuotisjuhlaansa. Juhlavuosi näkyy pitkin vuotta eri puolella Suomea tapahtumin, tempauksin ja haastein. Tavoitteenamme on, että vuonna 2020 koko Suomi kalastaa yhdessä!
Lue lisää: www.vapaa-ajankalastaja.fi/juhlavuosi/

Lisätietoja:

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, tiedottaja Jaana Vetikko p. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi

www.vapaa-ajankalastaja.fi
www.vapaa-ajankalastajalehti.fi
www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/
www.fisuun.fi
www.ottiopas.fi
www.facebook.com/vapaa.ajankalastajat/