Nappaa kalastuksesta harrastus

Nappaa kalastuksesta harrastus -kurssi

Lähtötilanne

N. 100 jäsenen Kajaanin Kalastuskerho kiinnostui aikuistoiminnan seurapilotista ja päätti hakea toimintaan mukaan jo heti vuoden 2021 alussa.  Seuralla oli selvä tahtotila kasvattaa jäsenmäärää ja myös aktivoida toimintaa aikuisille suunnatun kilpailuneutraalin toiminnan avulla.

Toteutus

Seuran kanssa pidettiin aloituspalaveri tammikuussa 2021 jossa määriteltiin tavoitteet ja alustavasti ideoitiin miten tavoitteisiin päästäisiin. Tavoitteina olivat uudet aikuisjäsenet ja keinona järjestää toimintaa, jolla aikuisia voidaan opastaa kalastusharrastuksen pariin.  Tämän pohjalta tuotteistettiin ”Nappaa kalastuksesta harrastus” -kurssi aikuisille, joka yhdisti neljä eri teemapäivää yhdeksi kokonaisuudeksi. Päätetiin nivoa 55 euron kurssimaksuun mukaan myös seuran jäsenyys. Aloituspäivämäärä sovittiin ja jatkotapaamiset päätettiin sopia yhdessä ryhmän kanssa.

  • TEEMAPÄIVÄ 1: KIRJOLOHEN PILKINTÄ aloitus 20.2.2021, paikka Iso-Ruuhijärvi, Kajaani
  • TEEMAPÄIVÄ 2: AHVENEN PILKINTÄ (aika sovitaan yhdessä ryhmän kanssa)
  • TEEMAPÄIVÄ 3: ONGINTA (aika sovitaan yhdessä ryhmän kanssa)
  • TEEMAPÄIVÄ 4: HEITTOKALASTUS (aika sovitaan yhdessä ryhmän kanssa)

Nappaa kalastuksesta harrastus  Esite

Lähettämällä esite paikallismedioille sähköpostitse sekä aktiivisten toimittajakontaktointien avulla kurssista saatiin myös ennakkolehtijuttu paikallislehteen ja radiojuttu Ylelle. Paikallisuutisointi onnistui hienosti ja näin saatiin tieto kurssista leviämään kohderyhmälle.

Alustavia tuloksia

Seuraan on liittynyt toistaiseksi kurssin tuomana yhteensä 12 uutta jäsentä. Kurssi on elävöittänyt kokonaisuudessaan seuran toimintaa.  Seurassa on tarkoitus jatkaa kurssin kaltaista aikuistoimintaa myös ensi vuonna, mahdollisesti yhdistelmänä siten, että samaan toimintaan nivotaan opastusta jo aloittaneille ja mahdollisille uusille kurssilaisille. Kenties tapahtumapäivistä tehdään koko seuran yhteisiä.


Haasteita

Vasta-alkajien opastuksessa tulee muistaa opettaa siten, että ihan kaikki perusasiat tulevat opetettua. Lähtien siitä, kuinka kalaan kosketaan tai miten mato laitetaan koukkuun. Tai vaikka miten mato-onki avataan. Tämä toisaalta tuo opettamiseen haastetta, mutta on myös erittäin palkitsevaa ja mielenkiintoistakin, koska opetettavien taitotaso kasvaa nopeasti.  Koronatilanteen takia tapahtumapäiviä jouduttiin siirtämään, joka aiheutti aikataulun venymistä. Samoin koronan takia myös muita tapahtumien erikoisjärjestelyitä jouduttiin toteuttamaan (hygieniaohjeistukset, turvavälit ym).  Sitoutuneet muutamat seuran vapaaehtoiset mahdollistivat kurssin järjestämisen. Lisäkädet olisivat joissain päivissä olleet avuksi.

Kalastusseuran suusta

”Saimme seuraamme seurapilotin toiminnan kautta mukavasti uusia aikuisjäseniä. Uudet jäsenet olivat myös toiminnassa ”täysillä” mukana, erittäin aktiivista porukkaa. Positiivisesti yllätti aikuisten oikea halu oppia uusia asioita. Jokaiseen järjestettyyn päivään aikuiset osallistujat lähtivät innolla mukaan. Myös seuran kokouksissa uusi toiminta on saanut positiivista palautetta.”

Matti Kulju, Kajaanin Kalastuskerho

Muista nämä:

  • Pidä huolta myös jatkossa kurssimuotoisen palvelun kautta seuraan jäseniksi liittyneistä – jatkuvuus tärkeää!
  • Ei vielä kalastavan aikuisenkin opastus lähtee aivan perusasioista – seuroissa tähän on taitoa ja osaamista
  • Kertokaa uudesta seuran toiminnasta rohkeasti myös paikallismedioille.

Suomen Vapaa-ajankalastajat haluaa kiittää Kajaanin Kalastuskerhoa hyvästä yhteistyöstä seurapilotin toteuttamisessa!

Jos kiinnostuit aikuispilotin kaltaisesta toiminnasta omaan seuraasi ja haluat tiedustella pilotin kokemuksista lisää, ota yhteyttä aikuistoiminnan koordinaattoriin Johanna Antila, p. 050 573 9332 johanna.antila(at)vapaa-ajankalastaja.fi.

Mikäli kiinnostuit Kajaanin Kalastuskerhon aikuistoiminnasta, voit ottaa yhteyttä Matti Kuljuun, p. 050 369 7667, matti.kulju(at)vapaa-ajankalastaja.fi.