Fisuun fongaus

Osallistu kesän monipuolisimpaan kalastuskilpailuun ja haasta kaverit ja perheenjäsenetkin mukaan.

Tästä  riittää mukavaa tekemistä koko kesäksi!

Fongauksessa eli lajikalastuksessa on tarkoitus kalastaa mahdollisimman monta eri kalalajia. Fongaus kehittää kalastustaitojasi monipuolisesti ja samalla opit myös tunnistamaan yhä useampia kalalajeja. Osallistu kesän mukavimpaan kilpailuun ja haasta kaverisikin mukaan!

Maksuttomaan kilpailuun voivat osallistua kaikki 0-18- vuotiaat lapset ja nuoret. Osallistujat jaetaan kahteen sarjaan iän perusteella: kisan aikana korkeintaan 12 vuotta täyttävät ja kisan aikana tai sitä ennen 13-18 vuotta täyttävät.

Siinä missä aiempina vuosina jahdattiin pelkästään uusia lajeja nyt voi useista lähiseutujen lajeista kalastaa myös aina vain suurempia yksilöitä erillisen pistetaulukon mukaisesti. Uusista lajeista saa edelleen yhden pisteen, suuremmista kaloista peräti 2-10 pistettä per laji!

Kisan voittaa se, joka kerää eniten pisteitä. Tasatilanteessa voittaa se, jolla on enemmän lajeja. Jos vielä tasan niin se, jolla on eniten jackpot- kaloja. Jos edelleen tasan se, jolla on enemmän isoimpien muiden pisteiden kaloja ja niin edelleen.

Sarjojen voittajat palkitaan kisaa sponsoroivan Daiwan Legalis LT 3000-C -keloin ja muut palkintopallille yltäneet  saman firman viehepaketein. Lisäksi arvotaan muutama palkinto.

Kisan kulku lyhyesti:

1. Ilmoittaudu kisaan ikäluokkasi mukaan:

2. Saat kutsun Whatsapp-ryhmään, jonne saadut kalat ilmoitetaan ohjeiden mukaisesti

3. Ennen kisaa saat tägitunnuksen ja sitten tarvitsetkin vain mittanauhan ja ei muut akuin kalaan! Kisatägi ilmoitetaan 1.6. klo 00.00.

4. Saa kala, kuvaa se ohjeiden mukaisesti tägeineen ja lähetä kuva Whatsapp-ryhmääsi.
Viestissä tulee kuvan lisäksi lukea myös 1. kalastajan nimi, 2. kalalajin nimi, 3. pyyntimenetelmä ja 4. pyyntipaikka

Kalalajit ja pisteet

Saat 1 (yhden) lajipisteen lähes kaikista kalastamistasi Suomessa esiintyvistä kalalajeista, katso hyväksytyt kalalajit TÄSTÄ.

Enemmän kuin yhden pisteen per laji voit saada kahdestakymmenestä ennalta määritellystä kalalajista, joissa myös kalan koko ratkaisee. Katso pistetaulukko TÄSTÄ

Näistä mitattavista kaloista kahdeksan parasta lasketaan lopputuloksiisi, ja voit parantaa tulostasi jatkuvasti. Lajit voivat vaihtua kesken kisan, sen mukaan mitä sattuu saamaan. Katso esimerkki pistelaskusta TÄSTÄ

Pisteet laskee kilpailun tuomaristo, osallistujalta riittää, kun laittaa Whatsapp-ryhmäänsä asianmukaisen kuvan kaloista mitan päällä kuvattuna niin, että sentit ovat nähtävissä.

Kuvaus- ja mittausohjeet

– kalan täytyy näkyä kuvassa kokonaisuudessaan ja niin selvästi, että lajituntomerkit pystytään tarkistamaan (katso lajikohtaiset huomiot tästä)

– mitattavat kalat kuvataan mitan päällä. Mitan tulee olla kaupallinen valmiste, itse tehtyjä mittoja ei kelpuuteta

– varaudu, että tuomaristo kysyy epäselvissä tapauksissa lisäkuvia, eli ota mielellään useampi kuva hieman eri kulmista kala suorana

– kalaa ei voida hyväksyä kilpailuun, mikäli kuvausohjeita ei ole noudatettu ja kalaa ei voida tunnistaa

– mikäli et tunnista lajia, ota siitä useampia kuvia ja mielellään eri kulmista (tutustu varoiksi tuntomerkkiohjeisiin niin tiedät millaisista asioista puhutaan)

– tägilapun täytyy AINA näkyä kuvassa ja olla luettavissa, tunnussanoineen ja kuvan kalaa koskevine pyyntipäivämäärineen

– kala pitää kuvata tuoreeltaan, eli pidä aina kamera ja mittanauha matkassa!

– aseta kala mitalle niin, että kalan nokka on nollakohdassa ja pyrstö vasten mittaa niin, että kuvasta voi todeta todelliset sentit

– älä peitä kalaa enemmän kuin on tarpeen ja huolehdi, että lajikohtaiset tuntomerkit voidaan todeta (suomujen lukumäärä, evät)

MUISTA SOMESSA #FISUUNFONGAUS @FISUUN

Kaikki säännöt ja ohjeet:

Fisuun fongausta sponsoroi Daiwa

AIEMPIEN VUOSIEN TULOKSIA

Vuoden 2024 tulokset

Vuoden 2023 tulokset

Vuoden 2022 tulokset

Vuoden 2021 tulokset