Oikea käsittely takaa laadukasta kalaa ruokapöytään

Oikea käsittely takaa laadukasta kalaa ruokapöytään

Oikea käsittely takaa laadukasta kalaa ruokapöytään

Nyt pilkkikauden ollessa parhaimmillaan on aika muistuttaa saaliin oikeasta käsittelystä. Pilkkisaalista ei saa päästää jäätymään. Muuten sen käsittely ei poikkea avovesikauden saaliin käsittelystä.  Käsittely alkaa kalan noustessa avannosta. Se on tainnutettava välittömästi napakalla iskulla aivojen kohdalle, jotka sijaitsevat hieman silmien tasalta taaksepäin. Oikein tähdätty sopivan voimakas isku lopettaa kalan välittömästi ja katkaisee sen stressitilan.

Tainnutettu kala on verestettävä viivyttelemättä. Se tapahtuu pistämällä veitsellä sivulta kalan kurkkuun niin, että valtimo katkeaa. Kurkkua ei tarvitse katkaista. Pisto riittää ja sydän pumppaa veret lihaksistosta ulos. Pilkkikaloja ei pidä laskea jäälle, koska lumi tukkii pistokohdan, eikä veri pääse valumaan ulos. Kalat voi laittaa valumaan saalislaatikkoon tai -pussiin, kunhan muistaa välillä huuhdella valuneen veren ja limat pilkkiavannossa pois. Kevätjäillä ilman lämmettyä kalat kannattaa laskea verestymään jäälle syntyneisiin  vesilammikoihin, koska vesi tehostaa veren ulostuloa. Saaliin tainnutus ja verestys pilkkijäillä riittävät. Perkaamisen voi huoletta talvella jättää kotikeittiöön.


Kala tainnutetaan napakalla iskulla aivojen kohdalle, jotka sijaitsevat hieman silmien tasalta taaksepäin.


Kala verestetään pistämällä veitsellä sivulta kalan kurkkuun niin, että valtimo katkeaa.

Tavallinen pilkkisaalis koostuu varsin usein erikokoisista ahvenista. Ne voi lajitella jo paikan päällä koon ja käyttötarkoituksen mukaan eri pusseihin. Pikkuahvenet voi vaikka nylkeä. Niistä syntyy mm. herkullista kukkoa ja keittoa. Suuremmat ahvenet sopivat fileoituna paistinkalaksi ja wokkiin tai kokonaisena savupönttöön tai uuniin. Juuri ennen kutua keväällä naarasahventen vatsaontelon ollessa täynnä mätiä ja kylkilihojen ollessa laihoja, kannattaa niiden fileinä valmistaminen unohtaa ja siirtyä vaikkapa sopan keittoon. Myös ahvenen mäti maistuu keitossa tai pannulla pusseissaan kypsennettynä ja ryyditettynä mustapippurilla ja suolalla. Sitä vastoin koirasahventen kylkilihat ovat paksumpia ja ne sopivat hyvin fileeksi.


Nyljetyistä ahvenista voi tehdä vaikkapa herkullisia juustoisia ahvenvartaita. Reseptin ja ahvenen nylkemisohjeet löydät: https://issuu.com/vapaa-ajankalastajat/docs/ahvenen_nylkeminen/1?e=2879992/5919192

Pilkkiavannosta nousee ahventen ohella yleensä ainakin särkiä ja kiiskiä. Nekin tarjoavat hienoja makuelämyksiä. Kannattaa siis ottaa ne talteen ja käsitellä oikein. Särjestä saa esimerkiksi hienon tartarin sipulihakkeen ja kananmunan kera, eikä kiisken hienostunutta muskottimaista makua voita keitossa mikään.

Jos haluat vapauttaa saaliskalasi, ohjeita oikeaoppiseen tapaan löytyy: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/?svk=76428.

Kuvat: Jaana Vetikko, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö.
Lisätietoja: tiedottaja Jaana Vetikko p. 050 525 7806.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 525 seurassa toimii yhteensä noin 40 000 kalastuksen harrastajaa.