SM-lohipilkki

SM-lohipilkki

Vuoden 2024 SM-lohipilkki kilpaillaan lauantaina 16.3. Enonkosken Pirttilahdella. Kilpailun järjestää Kaivoksen Kalamiehet ry. SM-lohipilkissä kilpaillaan rennolla otteella ja kilpailutapahtuma sopii hyvin koko perheelle ikään katsomatta. SM-lohipilkissä kilpailukalaksi hyväksytään kirjolohi sekä taimen ja paremmuuden ratkaisee saaliin paino.

Tervetuloa mukaan!

Ketkä voivat osallistua SM-lohipilkkiin?

SM-lohipilkki on avoin kaikille. Kilpailuun osallistuminen ei vaadi Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) tai siihen kuuluvien seurojen jäsenyyttä. Huomioitavaa kuitenkin on, että Suomenmestaruus-titteli voidaan myöntää vain Suomen kansalaiselle taikka Suomessa vakituisesti asuvalle tai sellaiselle ulkomaalaiselle, joka on SVK:n tai sen jäsenseuran jäsen. Jos olet kiinnostunut liittymään mukaan paikalliseen jäsenseuraasi tai järjestön henkilöjäseneksi, se onnistuu helposti tässä: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/jarjesto/.

Miten ilmoittaudutaan SM-lohipilkkiin?

Ennakkoilmoittautumiset 03.03.2024 mennessä http://www.vapavarkaus.net/ löytyvällä lomakkeella tai sähköpostilla ajtuomainen@gmail.com, p. 040 835 2928. Osallistumismaksut ilmoitusvahvistuksen mukaisesti Vapa Varkauden pankkitilille 03.03.2024 mennessä. Kilpailutoimiston osoite on Kirkkotie 3 A-B, 58175 Enonkoski.

SM-lohipilkin kilpailusarjat

Henkilökohtaiset kilpailusarjat

– miesten sarjassa
– naisten sarjassa
– nuorten alle 19-vuotiaiden sarjassa
– nuorten alle 15 -vuotiaiden sarjassa
– nuorten alle 12 -vuotiaiden sarjassa

Joukkuesarjat

Joukkuemestaruudesta kilpaillaan kolmihenkisin joukkuein, joiden tulee koostua ko. henkilökohtaisen miesten, naisten ja nuorten alle 19-, 15- ja 12-vuotiaiden sarjojen kilpailijoista. Sekajoukkueet ovat siis sallittuja.

Osallistumismaksut

– henkilökohtaiset aikuisten sarjat 25 euroa
– nuoret kilpailevat ilmaiseksi
– joukkuemaksu 30 euroa

Osanottomaksuun sisältyy kilpailukortti. SVK:n ohjeistuksen mukaisesti kaikille kilpailijoille ei jaeta kalapusseja omat mukaan tai kala-astia reppuun.

Palkinnot

SM-lohipilkissä palkitaan eri sarjojen kolme parasta SM-mitalein. Tämän lisäksi jaossa on myös muita palkintoja.

Mitä saa pilkkiä ja miten voitto ratkaistaan?

SM-lohipilkissä kilpailukalaksi hyväksytään kirjolohi ja taimen. Järjestäjä määrittää kalojen alamittarajat niin, että lain edellyttämät rajoitukset täyttyvät. SM-lohipilkissä saaliskala tulee välittömästi tainnuttaa ja verestää, mutta jättää suolistamatta. Ennen punnitusta suolistettuja kaloja ei punnita.

Kilpailijoiden paremmuuden ratkaisee saaliin paino. Jos saaliin paino on useammalla kilpailijalla sama, on voittaja kilpailija, jolla on lukumääräisesti enemmän kaloja. Jos sekin on tasan, on voittaja suurimman kalan saanut.
Joukkuetulokseen lasketaan joukkueen saalis. Joukkue, jolla on suurin grammamääräinen tulos, on voittaja. Jos paino on tasan, ratkaistaan sijoitukset samoin kuin henkilökohtaisessa sarjassa.

Kilpailuaika

SM-lohipilkki 2024 järjestetään lauantaina 16.3. ja kilpailuaika on 4 tuntia (klo 11-15).

SM-lohipilkin säännöt

Sääntöihin kannattaa perehtyä huolella ennen kisaa. Akkukaira on nyt sallittu kaikissa sarjoissa, pois lukien nuorten sarjat (turvallisuussyistä). Käyttö sallitaan kuitenkin alle 12-vuotiaiden sarjassa huoltajien käyttämänä. Kaikki akkukairat täytyy samoista turvallisuussyistä olla apukahvalla varustettuja, eli akkukairat ilman apukahvaa ovat siis kiellettyjä.
Uudistetun eläinsuojelulain mukaan saaliskalat tulee lopettaa heti ylösnoston päätteeksi. Saaliskalat lopetetaan nopeasti ja asianmukaisesti ennen reppuun laittamista. Voimassa olevat säännöt löytyvät https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/sm-lohipilkki/.

Faktaa vuoden 2024 kilpailuvesistöstä

  • Enonkosken Pirttilahti on järvi, jonka koko on reilut 30ha ja se on osa Vuoksen vesistöä. Järvi sijatsee aivan Enonkosken keskustan vieressä ja Enonkosken kunta on muuten koko Etelä-Savon pienin maakunta.
  • Pirttilahti on niin kutsuttu erityiskalastuskohde, johon istutetaan kirjolohta. Näin ollen kalastaminen on siellä maksullista. SM-lohipilkkiin osallistujien ei tarvitse lunastaa erikseen kalastuslupaa, mutta jos muina aikoina mielii sinne kalastamaan, niin kalastusluvan tiedot löytyvät esimerkiksi osoitteessa https://kalastuslupia.fi/kalastusluvat/enonkoski.
  • Enonkosken Pirttilahdella on pilkitty lohipilkinnän Suomen mestaruuksista moneenkin otteeseen, viimeksi vuonna 2019. Silloinen voittaja onnistui nostamaan peräti 14,6 kiloa kalaa!

Lisätiedot

SM-lohipilkki 2024 Kaivoksen Kalamiehet (järjestäjä) p. 045 218 4988

SVK:n kilpailuvastaava Marcus Wikström p. 045 110 2126

Lisätietoja saat myös SVK:n kilpailutoimikunnan pilkkijaostolta.