SM-Onki

SM-onki on perinteikäs kansanomainen ja kesäinen kalastuskilpailu. Se on järjestömme kesäkilpailuista suurin ja houkuttelee pitopaikasta riippuen 600-800 onkijaa vuosittain. Kilpailu omaa pitkät perinteet onkiharrastajien vuosittaisena päätapahtumana.

Vuoden 2022 SM-onki kilpaillaan lauantaina 30.7.2022 Peräseinäjoen Kalajärvellä, jota tunnetaan erittäin kalaisana ja lajistoltaan monipuolisena järvenä. Kilpailun järjestää Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiiri.
Lähde mukaan kokemaan ainutlaatuisen perinnekalastuskisan tunnelmaa!

SM-onki

Ketkä voivat osallistua SM-onkeen?

SM-onkeen voivat osallistua Suomen Vapaa-ajankalastajiin kuuluvan kalastusseuran tai -kerhon jäsenet. Jos olet kiinnostunut osallistumaan SM-onkeen etkä vielä kuulu mihinkään seuraan, kannattaa siis liittyä. Liittyminen on nopeaa ja helppoa, löydät kaikki jäsenseuramme täältä.

Miten ilmoittaudutaan SM-onkeen?
SM-onkeen ilmoittaudutaan seuroittain, oman alueen vapaa-ajankalastajapiirin kautta. Pitopaikasta riippuen, saattaa SM-ongessa joskus olla rajoitettu määrä paikkoja. Silloin jokaisella piirillä on oma kiintiönsä. Piiri ilmoittaa halukkaiden nimet suoraan SM-ongen järjestäjälle, tai järjestää oman karsintakilpailun, jonka perusteella SM-ongen paikkansa lunastavat ratkotaan. Jos piirin toiminta ei ole tuttua ja kilpaileminen kiinnostaa, kannattaa olla yhteydessä oman seuran kilpailuvastaavaan tai puheenjohtajaan. Ilmoittautuminen tämän vuoden SM-onkeen päättyy 25.7.2022 (Huom! ilmoittautumisaikaa jatkettu)

SM-ongen kilpailusarjat

Henkilökohtaiset kilpailusarjat

– Miesten sarja (20-59 -vuotiaat)
– Miesveteraanien sarja (kilpailuvuonna 60 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat)
– Naisten sarja (20-59 -vuotiaat)
– Naisveteraanien sarja (kilpailuvuonna 60 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat)
– Alle 19 -vuotiaiden sarja (kilpailuvuonna 19, 18, 17 ja 16 vuotta täyttävät)
– Alle 15 -vuotiaiden sarja (kilpailuvuonna 15, 14 ja 13 vuotta täyttävät)
– Alle 12 -vuotiaiden sarja (kilpailuvuonna 12 vuotta täyttävät ja sitä nuoremmat)

SM-ongessa kilpaillaan myös joukkuemestaruuksista ja joukkuekilpailuun kukin vapaa-ajankalastajapiiri saa asettaa henkilökiintiönsä rajoissa seurajoukkueita.

SM-ongen joukkuesarjat

– Miesten joukkue (3 kilpailijaa/ joukkue)
– Miesveteraanien joukkue (3 kilpailijaa/ joukkue)
– Naisten joukkue (2 kilpailijaa/ joukkue)
– Naisveteraanien joukkue (2 kilpailijaa/ joukkue)
– Nuorten joukkue (2 kilpailijaa/ joukkue) alle 19- ja 15-vuotiaiden sarjoissa kilpailevista,
– Nuorten alle 12-vuotiaiden piirikohtainen joukkue (2 kilpailijaa/ joukkue)

Perhesarja tarjoaa mainion mahdollisuuden kokea SM-ongen rentoa kilpailufiilistä ja tunnelmaa koko perheen voimin! SM-ongen perhesarjassa perhe voi koostua enintään neljästä henkilöstä; yhdestä tai kahdesta SVK:n jäsenseuraan kuuluvasta huoltajasta sekä 1-3 kilpailuvuonna 19 vuotta täyttävästä tai nuoremmasta lapsesta.Huoltajaksi hyväksytään myös isovanhemmat ja sisarukset (sukulaisuussuhdetta katsotaan vastaavan myös avo- tai avioliiton myötä syntynyt sukulaisuus).

Faktaa vuoden 2022 kilpailuvesistöstä

  • Vuoden 2022 SM-onki kilpaillaan Peräseinäjoen Kalajärvellä, joka tunnetaan erittäin kalaisana järvenä.
  • Kalajärvi on Kyrönjoen tulvasuojelun vuoksi rakennettu tekojärvi, ja siksi järven pohja on osittain turvetta.
  • Kilpailualueina toimivat rakennetut kivipenkat ympäri järveä, ja penkan päällä on helppokulkuinen hiekkatie. Itse onkipenkat ovat kuitenkin pääosin kivilouhikkoa. Kivikko jatkuu osan matkaa vedessäkin, mutta kauempana pohja on pääsääntöisesti turvetta. Onkijan kannattaa ottaa tämä huomioon, ettei syötti makaa turpeen sisällä. Onkijoiden nyrkkisääntönä on, että niin kauan nostetaan koukkua pohjasta ylöspäin, ettei siihen enää tartu turvetta.
  • Yleisimmät onkijan lajit ovat särki, ahven, lahna ja kiiski, mutta järvessä on myös elinvoimainen kuhakanta, eikä hauenkaan saaminen ole tavatonta. Varsinkin pidemmillä vavoilla onkiessa voikoukkuun saada tarttumaan isommankin kalan. Kalajärvessä ui paljon isoa ahventa ja yli kilon lahnoja on saatu usein, joten niitä kannattaa ehdottomasti tavoitella. Matalat alueet taas keräävät hyvin särkeä.
  • Kilpailuja on Kalajärvellä voitettu jopa yli neljän kilon tuloksilla, mutta yleensä jo kahden kilon tulos takaa paikan kärkisijoille.

Lähde mukaan kokemaan ainutlaatuisen perinnekalastuskilpailun tunnelmaa!

Lisätiedot

SM-onki 2022 kilpailunjohtaja Tero Kankaanpää p. 044 547 7096, kankaanpaa.tero@gmail.com

SVK:n kilpailuvastaava Marcus Wikström p. 045 110 2126 marcus.wikstrom@vapaa-ajankalastaja.fi

Lisätietoja saat myös SVK:n kilpailutoimikunnan onkijaostolta https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/onkijaosto/

Kilpailun virallinen tunniste on #smonki.