Street fishing -kisakiertue saatiin päätökseen

Katukalastusta Tampereella. Kuva: Jyri Haapanen.

Street fishing -kisakiertue saatiin päätökseen – Vuoden katukalastajat tulevat Vaasasta

Street fishing eli katukalastus on etelämpää Euroopasta Suomeenkin levinnyt tapa kalastaa urbaanissa ympäristössä eli kaupunkien tuoksinassa. Suomen Vapaa-ajankalastajat on tehnyt kaupungeissa kalastamista tutuksi suomalaisille järjestämällä Street fishing -kilpailuja useissa kaupungeissa ympäri maan. Tänä vuonna kisat pidettiin 12:ssa eri kaupungissa ja niihin osallistui hienosti yli 400 kalastajaa. Huomionarvoista on nuorten osallistujien suuri määrä.

”Olemme halunneet luoda tästä mukavan ja modernin kisamuodon, jossa kuka tahansa iästä, sukupuolesta ja kalastusvälineiden määrästä riippumatta voi osallistua ja pärjätä. Siksi onkin hienoa huomata, että peräti 40 prosenttia kisoihin osallistuneista on alle 18-vuotiaita ja lopuista iso osa nuoria aikuisia”, iloitsee kalatalousasiantuntija Janne Antila Suomen Vapaa-ajankalastajista.

Kisat ovat kolmetuntisia ja niissä kalastetaan vapavälinein haluamansa kaverin kanssa eli kahden hengen joukkueena. Tarkoitus on saada neljällä eri lajia olevalla kalayksilöllä mahdollisimman paljon yhteispituutta.

”Pelkällä mato-ongellakin on kisoissa voittoja välillä napattu, sillä onkien saa helposti neljä eri kalalajia. Pelkästään viehettä heittämällä sen sijaan ei yhtään kisaa liene voitettu, vaikka saaliina monesti onkin komea hauki tai kuha. Toimivimmaksi menestysreseptiksi on osoittautunut käyttää näitä molempia – virvelillä joku isompi petokala ja ongella loput lajit täyteen”, Antila kertoo.

Kilpailijat voivat itse päättää, että vievätkö saaliin ruokapöytään vai kuvaavatko kalat mittalaudalla ja laskevat takaisin veteen kasvamaan.
”Sääntömme mahdollistavat siis nykyaikaisen valikoivan kalastuksen”, Antila perustelee.

Katukalastusta Tampereella. Kuva: Jyri Haapanen.

Kussakin kaupungissa kilpailun voittajat nimettiin kyseisen kaupungin Kalakunkuiksi 2021. Suomessa on nyt siis yhteensä 24 tuoretta Kalakunkkua vuosimallia 2021 ja heistä hienosti seitsemän on alle 18-vuotiaita.

Kunkin kaupungin Kalakunkut olivat voittotuloksellaan mukana kilpailemassa myös Vuoden katukalastajan tittelistä. Tämä arvonimi myönnetään koko vuoden kovimman voittotuloksen napanneille kalastajille. Vuoden kovin voittotulos kalastettiin tällä kertaa Vaasassa, johon Suomen Vapaa-ajankalastajien Street fishing -kisa jalkautui tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Vaasasta heinäkuussa napattu voittotulos oli komeat 143,5 cm ja siitä vastasivat Markku-Tapio Antila ja Jani Haavisto joukkueellaan Svartzonker Garmin. Onnea Vuoden katukalastajille vuosimallia 2021!

Koko kisakiertueen tulokset löytyvät osoitteesta fisuun.fi/streetfishing2021.

Vuoden katukalastajien nimet kaiverretaan kiertopalkintoon ja kummatkin palkitaan 100 euron lahjakortein Ruoto Megastoreen ja sen verkkokauppaan. Myös kaikissa kaupunkikohtaisissa kilpailuissa kolme kärkijoukkuetta palkittiin Ruodon lahjakortein.

5 lukua street fishing -kisoista 2021

422 kilpailijaa
22 junioria (alle 18-v) pääsi palkintopallille
52,6 % joukkueista sai vähintään 3 lajia tuloskortille
15,2 % jäi ilman saalista
17 eri kalalajia löytyi osallistujien tuloskorteista

 

Lisätietoja: kalatalousasiantuntija Janne Antila, p. 045 630 4280, janne.antila@vapaa-ajankalastaja.fi

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 480 seurassa toimii yhteensä noin 34 000 kalastuksen harrastajaa.