Vapaa-ajankalastajat haastavat madepilkintään 8.2.

Vapaa-ajankalastajat haastavat tutustumaan elämykselliseen madepilkintään Suomi madepilkkii -tapahtumissa 8. helmikuuta

Koko perheille suunnatut Suomi madepilkkii -tapahtumat järjestetään lauantaina 8. helmikuuta eri puolilla Suomea. Valtakunnallinen päätapahtuma on Tyrvännöllä Petäys Resortissa, Vanajaveden rannalla klo 16:30-22. Muut tapahtumat järjestetään Kajaanissa, Liperissä, Pihtiputaalla, Keminmaalla, Oulussa, Säkylässä ja Imatralla.

Suomi madepilkkii -tapahtumat aloittavat Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) 20-vuotisjuhlavuoden, jonka aikana kannustetaan kaikkia, erityisesti perheitä, kaveriporukoita ja organisaatioita yhdessä mukaan iloa, elämyksiä ja hyvinvointia tuovaan kalastusharrastukseen.

Petäyksessä jännittävää mateenpilkintää, madeharojen keräyspiste ja pintapelastusnäytös

Hämeen Vapaa-ajankalastajien ja SVK:n järjestämä päätapahtuma on perheystävällinen kaikille kalastuksesta kiinnostuneille suunnattu madepilkkitapahtuma, jossa opetetaan ja toteutetaan vastuullista kalastusta ja luonnon kunnioittamista. Tapahtuma järjestetään jäätilanteesta huolimatta ja jäällä tapahtuvat osiot toteutetaan jäävarauksella. Tapahtuman tarkoituksena on tutustuttaa talviseen, jännittävään mateenkalastukseen ja -pilkintään sekä opastaa kalojen tunnistuksessa, kalastuksessa, välineissä sekä saaliskalan käsittelyssä, josta on erillisnäytökset. Tapahtumassa on myös Hattulan VPK:n järjestämä hyvin ajankohtainen pintapelastusnäytös, joka muistuttaa turvallisesta jäällä liikkumisesta.

Vanhat kotoa löytyvät, nykyisen kalastuslain kieltämät madeharat voi tuoda keräyspisteeseen ja saada tätä vastaan SVK20-juhlamademorrin. Kotimaisena työnä valmistettu, lyijytön mademorri muistuttaa toimimaan vastuullisesti kalastusharrastuksen parissa. Mateenkäsittelynäytöstä seuratessa oppii, miten kala taittuu ruoaksi omaan ruokapöytään. Madekeiton tapahtumaan keittää Petäys Resort. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös 26. kerran Made HUKassa -madepilkkikilpailu, johon kilpapilkkijät ovat tervetulleita näyttämään mallia.

Vanajan madekannat elinvoimaiset, mutta työtä tarvitaan vesien tilan parantamiseksi

”Vanajalla on pitkät perinteet järvikalastuksen parissa ja täältä lähtenyttä kalaa on saatu nauttia ulkomaita myöten. Rehevöityminen kuitenkin uhkaa keskisyvyydeltään matalaa Vanajavettä ja vaikka madekanta on yhä elinvoimainen, ovat toimet veden tilan parantamiseksi enemmän kuin ajankohtaisia. Petäys Resortin läheisyydessä on loistavia madepaikkoja, toivottavasti tapahtumaan mennessä saadaan myös jäälle menon mahdollistavat kunnon jäät,” toteaa tapahtuman puuhamies Ilkka Keinänen Hämeen Vapaa-ajankalastajista.
Hän kannustaa lisäksi erityisesti nuoria ja nuoria aikuisia tutustumaan ja liittymään paikallisiin kalastusseuroihin.
”Seuroista löytyvät usein alueensa taitavimmat kalastusgurut, joiden seuraan lyöttäytymällä oppii niksin jos toisenkin ja pääsee tutustumaan oman alueen parhaisiin kalapaikkoihin. Vaikka netistä ja sosiaalisesta mediasta löytää nykyisin paljon tietoa, kalastusharrastuksen sosiaalinen taito karttuu parhaiten yhdessä tekemällä.”

Tapahtumaan ja takaisin Hämeenlinnasta ”madebussilla”

Oman auton lisäksi tapahtumaan pääsee ilmaiseksi myös ”madebussilla” reittiä Hämeenlinnan linja-autoasema (lähdöt klo 16 ja 17:30) – Hattulan K-Supermarket – Petäys ja paluu toisin päin. Bussiin vaaditaan ennakkoilmoittautuminen. Myös Tyrvännön järvikalastusmuseo on avoinna tapahtuman ajan.

Päätapahtuman järjestävät Hämeen Vapaa-ajankalastajat sekä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö. Pääyhteistyökumppani on Petäys Resort. Mukana toteutuksessa ovat mm. Easy Fishing Store, HämeBus, Weke-Katiskat, Hattulan VPK, K-Supermarket Hattula ja Evon Luonto.

Oikeudet muutoksiin pidätetään. Tapahtuman jäällä tapahtuvilla osioilla jäävaraus, jäätilannetta seurataan koekairauksin 1.2. alkaen.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita Suomi madepilkkii -tapahtumiin.

Lisätiedot:
Hämeen Vapaa-ajankalastajat, Ilkka Keinänen, p. 044 9100 910, ilkka.keinanen@phnet.fi
SVK, 20-v juhlakoordinaattori Johanna Antila, p. 050 573 9332, johanna.antila@vapaa-ajankalastaja.fi

Juhlavuoden teemasivu ja kaikki tapahtumat: www.vapaa-ajankalastaja.fi/juhlavuosi
Valtakunnallisen Hämeen Petäys Resortin päätapahtuman FB-sivu: https://www.facebook.com/events/1108244196045013/
Tietoa mateesta: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalalaji/made/

 

Muut Suomi madepilkkii -tapahtumat 8.2:

– KAJAANI Kuluntalahti, klo 17.00-21.00 Kainuun Vapaa-ajankalastajat, Kajaanin Kalastuskerho, Matti Kulju, p. 050 369 7667.

– LIPERI Salonnenä, klo 18-21, Pohjois-Karjalan Vapaa-ajankalastajapiiri, yhteyshenkilö Juha Kosonen, p. 040 734 5908.

– PIHTIPUDAS Koliman/Ilosjoen Kalasatama, Ukonniementie, klo 16.00-22.00. Järj. Keski-Suomen Vapaa-ajankalastajapiiri, Pihtiputaan Urheilukalastajat, Mikko Niskanen, p. 040 5525739.

– KEMINMAA Kemijokisuu, Keminmaan venesatama, klo 17.00-20.00. Järj. Lapin Vapaa-ajankalastajat, Hiilimön Erästäjät ja Keminseudun Urheilukalastajat, Petter Nissen, p. 0500 440 923.

– OULU Jukurinranta Tiiliruukinkuja klo 18-21. Järj. Pohjois-Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiiri, yhteyshenkilö Harri Mäläskä, p. 050 550 6666.

– SÄKYLÄ Pyhäjärvi Kalasatama klo 18 alkaen. Lounais-Suomen Vapaa-ajankalastajat, Jarmo Niitynperä, p. 040 542 7057.

– IMATRA Immalanjärvi, Lietteen uimaranta klo 15:30-20:00. Järj. Etelä-Karjalan Vapaa-ajankalastajapiiri, yhteyshenkilö Lauri Lehtola, p. 0504339349.

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa.