Vapaa-ajankalastajat haastaa silakkalitkaamaan ensi lauantaina

Vapaa-ajankalastajat haastaa silakkalitkaamaan ensi lauantaina

Kuva: Johanna Antila.

Vapaa-ajankalastajat haastaa suomalaiset silakkalitkaamaan ensi lauantaina, päätapahtuma Raippaluodossa

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) haastaa suomalaiset tutustumaan silakanlitkaukseen ensi lauantaina syyskuun 26. päivä. Koko perheen Suomi silakkalitkaa -tapahtuma järjestetään Raippaluodossa klo 10-14.

Suomi silakkalitkaa -tapahtuman ohjelmassa on mm. opastusta litkaukseen ja litkan rakentamiseen, silakkamaistiaisia sekä nuorille Fisuun-kätköjen etsintää. Tapahtuma on ilmainen.

Silakanlitkaus on yleiskalastusoikeuksista ehkä tuntemattomin. Sitä harrastaakseen ei tarvita erillisiä lupia. Tämä keväällä suosittu kalastusmuoto saa toisen sesonkinsa syksyllä.
”Syksyllä koittaa Raippaluodon sillalla silakanlitkaajille vuoden toinen sesonki. Silakkalitka koostuu siiman kiinnitetyistä koukuista ja siiman päähän sidotusta painosta. Litka kiinnitetään virvelin siimaan. Raippaluodon sillan alla käy ajoittain kova virta, siksi litkaajan kannattaa varata riittävästi painoja mukaan. Sillalta aukeaa upeat näkymä Merenkurkun saaristoon, joten kalastaessa kannattaa muistaa ihailla myös maisemia. Raippaluodon sillalla voi silakka-aterian ainekset saada kokoon hyvin nopeasti.” toteaa SVK:n kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju.

Raippaluodon tapahtumaa järjestämässä olevan Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiirin Veli-Matti Mäenpää: ”Jos silakan litkaaminen on vieraampi kalastusmuoto, nyt kannattaa tulla Raippaluotoon noutamaan parhaat vinkit niin litkaamiseen kuin reseptipuoleenkin. Samalla voi ihastella, kun kauniilta sillalta kalastetaan silakkaa. Opastamassa on asiansa osaavia kalastusseurojen aktiiveja ja tarjolla on myös silakkamaistiaisia. Litkauksen ohella seurojen vapaaehtoisilta voi kysyä alueen kalastusseurojen tarjoamasta muustakin toiminnasta.”

Kuva: Johanna Antila.

Tapahtuman ohessa SVK haastaa suomalaiset litkaamaan silakkaa ympäri rannikkoa.
”Nyt kannattaa nuorempienkin tutustua tähän mainioon tapaan hankkia ympäristöystävällistä ruokaa omaan pöytään. Litkan voi helposti rakentaa itse tai sen voi hankkia valmiina kalastustarvikeliikkeestä. Sitten vain suunta rannikolle sopiville silloille tai veneellä parvia etsimään. Litkaaminen yleiskalastusoikeutena kuuluu meille kaikille, joten iloitaan siitä!” kannustaa myös tunnettu silakan käytön puolestapuhuja Mikko ”Peltsi” Peltola.

Raippaluodon tapahtuma on osa SVK:n 20-vuotisjuhlavuoden tapahtumia.
SVK kannustaa tutustumaan silakanlitkaukseen ja jakamaan omat silakanlitkaustunnelmat somessa #suomisilakkalitkaa #suomikalastaa2020

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita Raippaluodon tapahtumaan.

 

Lisätietoja:
Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiiri, Veli-Matti Mäenpää p. 040 559 9463
SVK, kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju p. 045 1133 050

Suomi Silakkalitkaa Raippaluoto -tapahtuma Facebookissa https://www.facebook.com/events/1675176792649797
Hyviä silakkapaikkoja:  https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalastuspaikat/?fwp_kalat=silakka
Rakenna oma silakkalitka: http://www.fisuun.fi/silakkalitkan-rakentamisohje
Lue lisää juhlavuodesta https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/juhlavuosi/

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa.