Syksyn kala-apajat ovat antoisia lomalaisille

Syksyn kala-apajat ovat antoisia lomalaisille

Ahven, yksi Suomen yleisimmistä saaliskaloista, nappaa hyvin uistimeen ja onkeen. Kuva Petter Nissén.

Syksyn kala-apajat ovat antoisia lomalaisille

Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) kannustaa pakkaamaan kalastusvälineet mukaan syyslomalle. Vapakalastuksen suosio on luvanmyynnin perusteella kasvanut viime vuosina nuorten ja naisten keskuudessa. Perheen syyslomalla onkin oiva hetki viettää yhteistä aikaa kalastuksen parissa. Erityisesti suomalaisten rakastaman ahvenen kalastus on poikkeuksellisen antoisaa syysaikaan.

Ahven vaeltelee syksyllä kalastajan ulottuville ja sitä voi tavoitella jopa rannasta heittokalastaen. Kesän jälkeen raitapaidat saapuvat ruokailemaan rantavesissä viihtyvillä pikkukaloilla ja keräävät rasvaa talven varalle. Ahvenen heittokalastukseen sopivat kevyet välineet ja pienet vieheet. Vieheistä suosituimmat ottiuistimet ovat nykyisin jigit, mutta hyviä saaliita saadaan myös lipoilla, vaapuilla ja lusikkauistimilla. Vapakalastuksen huippusesonki kestää melkein jäiden tuloon saakka.

”Kalastusharrastuksen alkumetreillä tietoa hyvistä kalapaikoista ei ole vielä kertynyt omasta kokemuksesta. Silloin kannattaa turvautua netin apuun ja tutkia erilaisia kalapaikkoja luokitelluista kohteista. SVK:n Laatuapajista löytyy laaja tietopaketti kalastuskohteista eri puolilta maata”, vinkkaa SVK:n kalatalousasiantuntija Petter Nissén.

Laatuapajiin ja kalastuspaikkoihin ympäri maata voi tutustua osoitteessa vapaa-ajankalastaja.fi/kalastuspaikat.

Lupa-asioista on hyvä muistaa, että jokaisen 18–64-vuotiaan heittokalastusta harrastavan tulee suorittaa kalastonhoitomaksu. Maksu on henkilökohtainen ja se on maksettava ennen kalastuksen aloittamista. Kalastonhoitomaksu on 45 euroa/ kalenterivuosi tai 15 euroa/ 7 vuorokautta tai 6 euroa/ vuorokausi. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa kalastamaan yhdellä heittovavalla muun muassa merellä ja järvillä.
Lisätietoja:
kalatalousasiantuntija Petter Nissén p. 0500 440 923, petter.nissen@vapaa-ajankalastaja.fi
tiedottaja Jaana Vetikko p. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 480 seurassa toimii yhteensä noin 34 000 kalastuksen harrastajaa.