Lohikalojen syysrauhoitus alkaa 1. syyskuuta

Kuva: Olli Saari.

Suomen Vapaa-ajankalastajat muistuttaa: Lohikalojen syysrauhoitus alkaa 1. syyskuuta

Suomen Vapaa-ajankalastajat muistuttaa, että lohen ja taimenen kalastuslain mukainen syysrauhoitus joissa ja puroissa astuu voimaan 1. syyskuuta, ja jatkuu kolme kuukautta marraskuun loppuun asti. Mereen laskevissa joissa myös siika kuuluu rauhoituksen piiriin.

Jos rauhoitettu kala tulee vahingossa saaliiksi, on se välittömästi laskettava takaisin veteen, vaikka se olisi kuollut. Jos tällaisen kalan ottaa saaliiksi, voidaan kalan suojeluarvo tuomita valtiolle menetettäväksi.

Esimerkiksi luonnon kudusta syntyneen taimenen saaliiksi ottamisesta määrättävä maksu on 3260 euroa ja rasvaeväleikatun istukastaimenenkin 390 euroa, joten määräyksen noudattamatta jättäminen voi tulla kalastajalle kalliiksi.

Suomen Vapaa-ajankalastajat muistuttaa myös, että rasvaevälliset taimenet ovat kokonaan rauhoitettuja ympäri vuoden sisävesissä leveyspiirin 64°00′N eteläpuolella sekä meressä, ja rasvaeväleikatuilla, eli istutetuilla, taimenilla on 50 sentin alamitta. Lisäksi vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla ei saa kalastaa pelkällä kalastonhoitomaksulla, vaan tarvitaan myös vedenomistajan lupa.

Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että lohikalojen syysrauhoituksen ehdoissa on poikkeuksia useilla eri kalastuskohteilla, minkä takia kalastussäännöt tulee aina tarkistaa ennen kalastuksen aloittamista. Monissa koskikalastuspaikoissa on esimerkiksi kevääseen asti jatkuva kahluukielto, jolla pyritään turvaamaan syyskutuisten kalojen mädin kehittyminen.

Lohikalojen syysrauhoituksen aikana muita kalalajeja voi kalastaa tavalliseen tapaan kalastussääntöjä ja vastuullista kalastustapaa noudattaen. Syksy on erinomaista aikaa esimerkiksi ahvenen jigikalastukselle sekä matalikoille ja rantavesiin saapuvien haukien pyytämiselle.

Hyvän syönnin sattuessa kohdalle, kalaa voi tulla paljonkin. Kaikkea kalaa ei kuitenkaan ole syytä ottaa, vaan vain se määrä, minkä ruokaloiksi tarvitsee. Erityisesti suurikokoiset yksilöt on syytä vapauttaa, sillä ne ovat arvokkaita emokaloja. Varsinkin suuret hauet myös hillitsevät tehokkaasti särkikalakantojen kasvua ja auttavat sitä kautta vesistöjämme pysymään paremmassa kunnossa.

 

Lisätietoja:
kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju puh. 045 113 3050, juha.ojaharju@vapaa-ajankalastaja.fi
tiedottaja Jaana Vetikko puh. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 480 seurassa toimii yhteensä noin 34 000 kalastuksen harrastajaa.