Kauppa

Keisarillinen Kiiski

10,00 3,00

Osasto: Avainsana tuotteelle
Kuvaus

VÄHÄARVOISTEN KALOJEN KÄSITTELY- JA VALMISTUSOHJEITA

Varastostamme löytyi viimeinen erä vuonna 1997 Kalamiesten Keskusliiton julkaisemaa legendaarista Keisarillinen Kiiski keittokirjaa. Teos ei ole tähän päivään mennessä juuri yhtään vanhentunut ja otimme sen Vastuullisen Vapaa-ajankalastajahankkeen tuotteisiin myyntiin tarjoushintaan.

Suomen lähes sadasta kalalajista on pyyntikohteina ollut vain runsaat kaksikymmentä. Näistä kalakaupan tiskiltä tapaa enää vajaat kymmenen kalalajia – säännöllisimmin vain muutaman. Miksi kotimaiset kalalajit ovat tarjonnasta vähentyneet ja ulkomailta tuodaan tilalle vieraita kalalajeja ja kalatuotteita?

Näyttää siltä, että kalalajiston monipuolinen käyttö on unohtumassa ja varsinkin ns. sivusaaliskalalajit kelpaavat vain rehuksi – eikä aina sitäkään. Eri luonnonkalalajeja ei myöskään aina osata käsitellä niiden ominaisuuksien edellyttämällä tavalla. Ruokakulttuurissamme on ehkä yksipuolisesti ollut viime vuosina esillä mahdollisimman ruodottomaksi ja nahattomaksi tehty täysfilee kun samanaikaisesti Etelä-Euroopan aurinkorantojen matkailumarkkinointiin kuuluu mm. hiillostetuilla kokonaisilla ja jopa avaamattomilla kaloilla herkuttelu.

Tämä vihkonen on tehty muutoksen tiedostaneiden järjestöjen yhteistyönä ja sen tavoitteena on havahduttaa kansalaiset huomaamaan kalastomme monipuolisuus, tehostaa uudistuvien luonnonvarojen järkevää käyttöä ja elävöittää ruokakulttuuria.

Opas esittelee tärkeimpien sivusaaliskalalajien käsittelyä, työtapoja ja tarjoaa ruokaohjeita. Käsittelyohjeita ei ole tehty ”ainoiksi oikeiksi” mutta uskomme, että niistä löytyy hyödyllisiä periaatteita.