Joulukuusilla luodaan ahvenille kutupaikkoja

Turoilla luodaan kaloille uusia kutupaikkoja. Kuva: Juha Ojaharju.

Turotapahtumissa parannetaan kalakantoja
– Joulukuusilla luodaan ahvenille kutupaikkoja

Jo perinteisiksi muodostuneissa loppiaisviikonlopun turotapahtumissa upotetaan taas joulukuusia jään alle kututuroiksi. Vaasassa kuusia upotetaan nyt neljättä kertaa ja Kokkolassa on vuorossa kolmas kerta. Veteen upotettavilla joulukuusilla luodaan ahvenille kutupaikkoja ja vahvistetaan näin ahvenkantoja.

Turoilla luodaan kaloille uusia kutupaikkoja. Kuva: Juha Ojaharju.

Loppiaisena riisutaan taas joulukuusi koristeista ja viedään se ulos. Kokkolassa ja Vaasassa voi viime vuosien tapaan tuoda oman kuusensa jäälle ja upottaa se ahvenille kutualustaksi eli kututroksi. Veteen upotettavien kuusien avulla luodaan kaloille lisääntymispaikkoja, joista on huutava pula etenkin kaupunkien ja taajamien rantavesissä.

Jäätilanne näyttää tällä hetkellä Vaasan turotapahtuman osalta hyvältä, mutta Kokkolassa jäiden riittävyys on vielä epävarmaa. Kumpikin turotapahtuma tullaan kuitenkin jäätilanteesta riippumatta järjestämään. Jos jäälle ei loppiaisena päästä, upottavat tapahtumien järjestäjät kuuset myöhemmin jään alle.

Kokkolan turotapahtuma järjestetään sunnuntaina 5.1. Paikkana on Friisin saari, eli Isokari. Vaasassa turoja tehdään maanantaina 6.1. Tapahtumapaikka sijaitsee Vaskiluodon penkereen ja Paratiisisaaren välisellä alueella, vasemmalla kaupungista päin Vaskiluotoon tultaessa. Tapahtumat järjestetään yhteistyössä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön paikallisten kalastusseurojen kanssa. Kumpikin turotapahtuma järjestetään klo 10-14.

Lisätietoja: SVK, Kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050
Lisäää aiheesta: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/kututurot/

Video turojen upottamisesta: https://youtu.be/0WsJRzNc36I
Lyhyt video turojen upottamisesta: https://youtu.be/hfd-X-TPLGA
Kokkolan turotapahtuma: https://www.facebook.com/events/2613721672048647/
Vaasan turotapahtuma: https://www.facebook.com/events/458675515058101/

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 506 seurassa toimii yhteensä noin 38 000 kalastuksen harrastajaa.