Suomen Vapaa-ajankalastajat: Liity silakan litkaajien reippaaseen joukkoon vaikka vappuna – merestä tuoretta ja terveellistä kalaa ruokapöytään
Keväisin rannikoillamme nähdään varma kevään merkki: litkaajat saapuvat rannoille, silloille ja laitureille tavoittelemaan hopeankiiltoista saalista. Silakkaa alkaa uida lähelle rantoja usein jo huhtikuun lopulla, ja Etelä- ja Lounais-Suomessa kalaparvet ovat runsaimmillaan toukokuun alkuviikkoina, pohjoisempana hieman myöhemmin.

Silakkaa löytää erityisesti rannikon kovapohjaisilta rannoilta, joille kokoontuu kaikenikäisiä kalastajia. Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) kannustaa nyt myös uusia harrastajia tarttumaan vapaan – vaikkapa jo vapun vieton lomassa.
Silakka on oivallista lähiruokaa: tuoretta, herkullista ja täynnä sydänystävällisiä omega-3-rasvahappoja. Pienet ja keskikokoiset silakat ovat erityisen hyviä ruokakaloja – niiden ruodot ovat pienempiä ja pehmeämpiä kuin isommilla yksilöillä.
On hyvä kuitenkin muistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukset: lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien tulisi syödä isokokoista Itämeren silakkaa, lohta ja taimenta vain 1–2 kertaa kuukaudessa dioksiinien ja PCB-yhdisteiden kertymisen vuoksi. Muut voivat syödä näitä kalalajeja sekä pientä silakkaa huoletta.
Litkaamalla kalastaminen – helppoa ja edullista
Silakan litkaaminen on yksinkertaista ja sopii kaikille. Tarvittavat välineet – valmiit litkasiimat – maksavat kaupasta 2–5 euroa, mutta litkan voi myös askarrella itse. SVK:n kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju neuvoo:
”Toimiva litka syntyy, kun siimaan kiinnittää useita hopean- tai kullankiiltäviä koukkuja pienin välimatkoin ja lisää alapäähän painon. Litka heitetään veteen virvelin avulla – syöttiä ei tarvita.”
Silakat iskevät ahnaasti kiiltäviin koukkuihin, ja yhdellä nostolla voi saada jopa kymmenkunta kalaa.
Pääsiassa kevääseen ja joissain paikoin myös syksyyn ajoittuva silakan pyytäminen on myös edullista puuhaa tarvittavien välineiden edullisuuden ansiosta.
”Silakanlitkaajan ei tarvitse maksaa valtion kalastonhoitomaksua, ja kun kalastaa yhtä vapaa käyttäen, ei tarvita myöskään kalastuspaikkakohtaista lupaa”, Ojaharju selvittää.
Parhaita litkauspaikkoja rannikolla
Hyviä ja suosittuja litkauspaikkoja löytyy eri puolilta Suomen rannikkoa. Esimerkiksi Helsingissä Lauttasaaren sillalta saadaan silakkaa sekä keväällä että syksyllä. Vaasassa silakanlitkaajat puolestaan kansoittavat Raippaluodon sillan ja Kristiinankaupungissa narrataan silakoita satamalaiturilta. Lisäksi silakkaa voi litkata myös veneestä.
Oheiset kuvat ovat vapaasti käytettävissä tiedotteen julkaisun yhteydessä. Kuvat: Juha Ojaharju, Suomen Vapaa-ajankalastajat.
Lisätietoja:
Suomen Vapaa-ajankalastajat, kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050, juha.ojaharju@vapaa-ajankalastaja.fi
tiedottaja Jaana Vetikko, puh. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi