Vähennä uistimen koukkuja

Yksihaarakoukku on helppo ja nopea irrottaa. Kuva: Juha Ojaharju.

Suomen Vapaa-ajankalastajat: Vähennä uistimen koukkuja
Hyötyä sekä kalastajalle, että kaloille

Moni kaupassa myytävä viehe on varustettu tarpeettoman suurella määrällä koukkuja. Ylimääräisistä koukuista on monenlaista haittaa, sillä ne vaikeuttavat ja hidastavat vieheen irrottamista kalan suusta sekä tarttuvat helposti vääriin paikkoihin. Koukkujen määrää vähentämällä kalastus on entistä kivempaa ja koukkujen irrottaminen sujuu helposti.

Yksihaarakoukku on helppo ja nopea irrottaa. Kuva: Juha Ojaharju.

Vapaa-ajankalastus on muuttunut yhä enemmän elämysten kalastamiseksi ja elämyksiä halutaan kalastaa vastuullisesti. Nykyään moni kalastuksen harrastaja vapauttaa osan tai jopa kaikki saaliskalansa. Jotta kala voidaan vapauttaa hyväkuntoisena, tulee koukkujen irrottamisen tapahtua nopeasti. Tässä vaiheessa tulee kuitenkin usein eteen ongelma, sillä kaupoissa myytävien vieheiden koukutus ei ole muuttunut samaan tahtiin kuin harrastajien ajatusmaailma. Hyvin usein viehe on varustettu aivan liian suurella koukkumäärällä. Kun 20-senttisessä vaapussa on kolme kolmihaarakoukkua, on selvää että niitä on liikaa.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Koolla on Väliä-hanke edistää vastuullista vapaa-ajankalastusta ja tekee tunnetuksi vastuulliseen kalastuksen liittyviä toimintatapoja. Yksi hankkeen avainteemoista on koukkujen määrän vähentäminen, sekä väkäsettömien koukkujen suosiminen vieheissä. Aiheesta on nyt valmistunut video, jossa havainnollistetaan koukkujen vähentämisen ja väkäsettömyyden tuomia etuja käytännön kalastustilanteiden kautta.

Kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju Koolla on väliä-hankkeesta rohkaisee kaikkia koukkujen määrän vähentämiseen:
”Pienten vaappujen koukut on helppo vaihtaa yksihaaraisiin ja se onnistuu vaikka kesken kalareissun. Isojen vieheiden koukuista kannattaa puristaa väkäset pois, tai vaihtaa ne väkäsettömiin. Koukkujen vähentäminen ei vähennä saalista. Sen sijaan se helpottaa kalastusta ja tekee siitä kivempaa.
Toivomme että myös kalastusvälineiden valmistajat reagoivat harrastuksen muutokseen ja vähentävät koukkujen määrää vieheissään, sekä siirtyvät väkäsettömien koukkujen käyttöön.”

Lisätietoja:
kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050, juha.ojaharju@vapaa-ajankalastaja.fi

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 480 seurassa toimii yhteensä noin 34 000 kalastuksen harrastajaa.