Vastuullinen kesäkalastaja

Vastuullinen kesäkalastaja

Vastuullinen kalastaja vapauttaa rauhoitetut ja alamittaiset sekä suurkalakokoon yltäneet saaliskalansa. Nopeus ja harkitut toimintatavat kuuluvat vastuullisen kesäkalastajan ”viehepakkiin”.  Vastuullista on myös ottaa saalista vain se määrä, mitä omassa taloudessa tarvitaan.

Solmuttomasta havaksesta valmistettu haavi ei vahingoita kalan limapintaa. Kuva: Juha Ojaharju.

Vastuullinen kesäkalastaja vapauttaa kalat ripeästi ja harkiten

Vastuullinen kalastaja vapauttaa rauhoitetut ja alamittaiset sekä suurkalakokoon yltäneet saaliskalansa. Vastuullisuuteen kuluu myös se, että ei oteta enempää saalista kuin mitä omassa taloudessa tarvitaan.

Ruokakaloiksi kannattaa ottaa yleisinä esiintyviä lajeja ja valita niistä keskikokoisia, välikoon yksilöitä.
Kalojen vapauttamista varten tarvitaan tiettyjä välineitä, jotta homma sujuisi helposti, nopeasti ja turvallisesti – sekä kalan että kalastajan kannalta katsottuna.

Vastuullisen kalastajan apuvälineet

– Haavin tulee olla riittävän iso, jotta kala mahtuu sinne helposti. Haavin havaksen pitää olla pienisilmäistä ja solmuttomasta materiaalista valmistettua. Tällainen havas ei vahingoita kalan eviä eikä ihoa. Haavi tulee muistaa aina kastella ennen haavimista.
– Koukunirrotuspihtien avulla koukun irrottaminen sujuu nopeasti ja turvallisesti. Pihtien pituus valitaan kalastettavan lajin mukaan. Hauenkalastuksessa tulee varautua pitkillä, vähintään 20 cm mittaisilla pihdeillä. Hauen kita on iso ja täynnä hampaita, joten sinne ei kättä kannata laittaa.
– Jos koukku on hankalasti kiinni eikä tahdo irrota, voi sen katkaista katkaisupihtien avulla. Hauenkalastajalla myös katkaisupihtien tulee olla pitkät.
– Ongenkoukku irtoaa näppärästi tarkoitusta varten valmistetulla koukunirrotuspuikolla.
– Väkäsetön koukku irtoaa vaivattomasti. Koukun väkäsen voi myös puristaa pihdeillä pois.
– Kala punnitaan haavissa tai erillisessä pussissa. Muovipussi on hyvä pienikokoisille lajeille, kuten esimerkiksi ahvenelle. Vapautettavaa kalaa ei saa laittaa puntarin koukkuun roikkumaan.
– Muiston kalasta saa taltioitua kameralla, joka kulkee nykyään melkein kaikilla mukana puhelimessa.

Mieti jo etukäteen, miten toimit saaliskalan kanssa

Kannattaa jo etukäteen päättää, minkä kokoiset kalat vapauttaa ja mitkä ottaa. Kannattaa myös ennen kalastamaan lähtöä harkita, mitä tehdä mahdolliselle ennätyskalalle. Kalan käsittelyssä tarvittavien välineiden käyttö pitää myös opetella ja ne on otettava mukaan kalareissulle ja pidettävä helposti saatavilla. Kalan jäädessä saaliiksi toimi nopeasti ja harkitusti!

Koukkujen irrotus hauen suusta sujuu pitkillä pihdeillä. Kuva: Juha Ojaharju.

– Irrota koukku jo haavissa, jos se on mahdollista.
– Jos nostat kalan ylös vedestä, älä laske sitä maahan. Karkea alusta vaurioittaa kalan limapintaa, mikä voi altistaa sen erilaisille infektioille.  Laske kala sen sijaan jollekin sileälle alustalle. Tätä varten on olemassa erillisiä vapautusmattoja, mutta esimerkiksi retkipatjakin käy hyvin.
– Kalaa ei saa roikottaa esimerkiksi leuasta, vaan sen nostamisessa ja käsittelyssä käytetään kahta tukipistettä. Kalaa pidetään kahdella kädellä, joista toinen on aina mahan alla. Muista olla puristamatta kalaa sydämen kohdalta.
– Jos saalis punnitaan, mitataan ja kuvataan, toimitaan ripeästi. Jos kala on iso ja väsytys on kestänyt kauan, tulee kalaa pitää vedessä, vaikkapa haavin sisällä, jotta se ehtii palautua ennen dokumentointia.
– Kun otat kaloja ruoaksi, tainnuta ja verestä ne heti. Vaihtoehtoisesti voit laittaa kalat sumppuun odottamaan alkukäsittelyä.
– Pidä ruokakalat viileässä ja varjossa, jotta ne säilyvät hyvinä.

Lämmin vesi lisää kalan hapentarvetta

– Mitä lämpimämpi vesi, sen suurempi on kalan hapentarve.  Siksi lämpimällä vedellä kala tulee vapauttaa mahdollisimman nopeasti.
– Lohikaloilla on erityisen suuri hapentarve. Niiden kalastamisesta onkin hyvä pidättäytyä keskikesällä.

Nopea paineenvaihtelu saattaa tappaa kalan

– Nopeat paineenvaihtelut voivat tappaa kalan. Etenkin kuha ja ahven ovat paineenvaihtelulle arkoja. Siksi vastuullinen kalastaja välttää kalastamasta yli 10 metrin syvyisiltä alueilta.
– Virtaavassa vedessä kalaa on hyvä pitää ennen vapauttamista niin, että sen pää on virtaa kohden. Näin kala palautuu nopeasti väsytyksen ja käsittelyn aiheuttamasta happivajeesta.

Lisää tietoa kalan vapauttamisesta