Haukitehtaat 2020-09-16T11:28:49+00:00

Haukitehdas

Haukitehdas-hankkeessa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö lisää hauen lisääntymisalueita ja kannustaa sekä auttaa muitakin toimimaan samoin. Parhaiten onnistuneet kohteet ovat oikeita haukitehtaita, joista voi syntyä satoja tuhansia hauen poikasia vuosittain!

Ajankohtaista

Haukitehdastalkoita luvassa!

Syksyllä 2020 järjestetään talkoot ainakin Kotkan Haukilahdella sekä Vihdin Valkojalla. Kun aikataulut selviävät, laitetaan tarvittavat tiedot tähän.

Tule mukaan kunnostamaan kutualueita hauille. Innokkaita käsipareja tarvitaan mm. kasvillisuuden muokkaamiseen ja kantamiseen, lapioimiseen, nousu-uomien muokkaamiseen, töiden viimeistelyihin kaivinkoneiden jäljiltä ja muuhun vastaavaan. Laitetaan haukienkin kutupaikat kuntoon!

Vapaa-ajankalastajat haastaa kunnat perustamaan haukitehtaita:

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) haastaa kunnat ja kaupungit pohtimaan haukitehtaan perustamista kunnan alueelle. Haukitehtaiden avulla voidaan vahvistaa paikallista elinkeinotoimintaa sekä tarjota uudenlainen virkistäytymis- ja oppimisympäristö kunnan asukkaille ja oppilaille. Lue lisää:  #haukitehdashaaste ja katso alta seminaarin esitys ”Meillekin haukitehdas? Haukitehtaan tarjoamia hyötyjä kunnille, kaupungeille ja asukkaille

Haukitehtailla haukikannat takaisin nousuun – seminaarin kaikki esitykset näet tästä:

Voit katsoa ne kaikki tai valita aukeavasta ikkunasta juuri haluamasi esityksen.

Kokemuksia:
”Monet, aiemmin hyvin toimineet haukien kutulahdet ovat eri asioista johtuen heikentyneet tai muuttuneet täysin tuottamattomiksi. Tämä on huomattu myös pitemmällä aikavälillä juuri hauen, ainakin paikallisesti, alenevaan saalismäärään.
Tätä taustaa vasten on ilolla todettava, että SVK on ryhtynyt toimiin ja paaluttanut
haukitehdas hankkeita asiantilan parantamiseksi yhdessä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Kristiinankaupungissa on asian tiimoilta saatu kohde jossa pyritään elvyttämään kutulahti entiseen tuotantokuntoon.
Kristiinankaupungin vesialueet ovat olleet vapaa-ajan kalastajien mielenkiinnon kohteena jo vuosia ja tällä on merkitystä osana mm matkailun kehittämistä. Matkailulla ja siihen liittyvällä monipuolisella tarjonnalla on myös taloudellista merkitystä. Varmistaaksemme kalastajien saalistavoitteet niin vapaa-ajankalastajien kuin kaupallisen kalastuksen osalta on tärkeää juuri tämän tyyppinen toiminta, varmistaa että jatkossakin on kalaa pyydettäväksi. Luultavasti voidaan myös nostaa hauen arvoa ruokakalana silloin kun kala päätetään hyödyntää. Näkemykseni mukaan voidaan alueellamme kunnostaa useita heikentyneitä kutulahtia. Toivotan menestystä tälle hankkeelle ja olen vakuuttunut että toiminnalla saadaan hyviä tuloksia niin kalaston kuin ympäristön kannalta.
Terv Paavo Rantala / Kristiinankaupunki”

Haukitehdaskohteet

Keinoja tukea haukitehtaiden perustamista:

2: Osta Rapala Hauenkalastajat Minnow Spoon Weedless -viehesarja

Viehesarjasta 2 euroa haukitehtaiden perustamiseen

3: Juo olutta

Kuteva on Sonnisaari panimon käsityötuote, joka on suunniteltu sopimaan hyvin erilaisten kalaruokien kanssa. Jokaisesta myydystä litrasta tilitetään 0,50 € haukitehdas-hankkeelle.

Menneitä Haukitehdas-yhteistyökuvioita

Hauenkalastajat lahjoittivat  jokaista syksyn 2019 Hk-Open kisaan osallistuvaa venekuntaa kohden 5 euroa haukitehda-hankkeelle. Lahjoitus oli yhteensä 2170 € ja se tullaan kohdentamaan hauen lisääntymisalueilla tehtäviin käytännön kunnostustöihin. Tarkka kohde selviää myöhemmin. Kiitos Hauenkalastajat!

Lisätietoja: kalatalousasiantuntija Janne Antila p. 045 630 4280, s-posti: janne.antila(at)vapaa-ajankalastaja.fi
Haukitehdas -hanke on rahoitettu osittain maa- ja metsätalousministeriön kalastonhoitomaksuvaroista