Vaihda yksihaaraisiin 2020-11-16T11:05:20+00:00

Vaihda uistinten koukut yksihaaraisiksi

Kalastuslaki määrää vapauttamaan kaikki alamittaiset kalat, kuntoon katsomatta. Lisäksi moni kalamies valikoi saaliinsa ja päästää osaan kaloista takaisin. Kaikkia
saaliskaloja ei siis ole suotavaa eikä edes sallittua tappaa. Kun kaloja joudutaan aina välillä eri syistä päästämään takaisin, on välineiden oltava sellaiset että ne eivät aiheuta vaurioita kaloille.

Monikoukkuiset uistimet saattavat aiheuttaa kaloille vaurioita

Kolmihaaraiset koukut on kehitelty aikoinaan kalan ylössaamisen maksimoimiseksi. Osassa vanhanmallisissa vieheistä on edelleenkin käytössä jopa kolme kolmihaaraista koukkua. Kun tällaiseen monikoukkuiseen vieheeseen jää esimerkiksi alamittainen kuha tai taimen kiinni, aiheuttavat suun ulkopuolelle jäävät koukut väsytyksen aikana suurta vahinkoa mm. kalan silmille ja kiduksille.

Useampikoukkuisesta vaapusta kannattaa vähentää koukkuja. Monesti varsinkin peräkoukku on ylimääräinen. Vatsakoukun sijaintia voi muuttaa lisäämällä uistinrenkaita tai leikarin koukun ja lenkin väliin. Koukut tai koukun voi myös vaihtaa yksihaaraiseksi. Nykyisin alkaa kaupoista jo löytyä uistimille tarkoitettuja yksihaaraisia koukkuja, jossa lenkki on niin iso että sen saa pujotettua uistinrenkaaseen ja koukku asettuu hyvin vieheen alle tai perään. Vaihtoehtoisesti voi sivuleikkureilla katkaista isosta kolmihaarasta kaksihaaraa pois.

Uistinten koukut yksihaaraisiksi

Koukkuja vähentämällä uistimen uinti ja pyytävyys paranee

Vaihtamalla koukut yksihaaraisiin parannetaan myös vaapun uintiherkkyyttä merkittävästi. Yksihaarainen koukku on kolmihaaraista huomattavasti kevyempi ja sillä on
pienempi vedenvastus. Vieläpä jos jättää vaapun perän koukuttamatta saadaan vaapun liikettä suurennettua ja voimistettua. Nokkalenkistä pystyy sitten säätämään uinnin juuri mieleisekseen. Nokkalenkkiä ylöspäin vääntämällä uinti nopeutuu ja tihenee. Alaspäin vääntämällä uinti laajenee ja hidastuu. Jos tuntuu että peräkoukutonta vaapun uintia pitää jotenkin hillitä, voi perälenkkiin kiinnittää uistinrenkaalla perinteisistä lusikoista tutun punaisesta muovista valmistetun iskupisteen.

Helppo irrottaa kalasta ja haavista

Kala on helppo irrottaa yksihaaraisesta koukusta. Yleensä ei tarvitse kuin ottaa koukun mutkasta sormilla tai pihdeillä kiinni ja kääntää koukkua. Alamittaisia kaloja vapautellessa ei tarvitse kalaa nostaa edes veneeseen, vaan riittää että jo vedessä vääntää yksihaaraisen koukun leuasta pois. Kala tarttuu paremmin yksihaaraiseen, sillä yhdessä koukussa on vähemmän pinta-alaa, kuin kolmessa. Yksihaaraisessa koukussa veto tulee suoraan koukun kärkeä kohti, jolloin lävistys on paljon tehokkaampi kuin kolmihaaraisessa koukussa, jossa veto jakautuu jokaiselle kolmelle haaralle.

Yksihaaraisia uistinkoukkuja on saatavilla myös väkäsettöminä, jolloin koukun läpäisyherkkyys on vieläkin parempi. Kalat pysyvät väkäsettömässä koukussa hyvin kiinni, kunhan muistaa pitää siiman kireällä. Väkäsetön koukku on helppo irrottaa kalan suusta, eikä se tee suurta vauriota. Myös vahingon sattuessa väkäsetön koukku on helppo irrottaa omasta tai kaverin ihosta, eikä lääkärireissuja tarvita kesken kalapäivän. Lasten käyttämiin vieheisiin on erittäin suositeltavaa asentaa väkäsettömät koukut, jotta todella ikäviltä koukunirrottamisilta vältytään. Väkäsellisen koukun saa helposti väkäsettömäksi puristamalla pihdeillä väkäsen lyttyyn.

Linkit:

Lue Arto Kojon kirjoittama artikkeli ”Väkäsillä vai ilman”. Julkaistu Erä-lehdessä 10-09.