Vastuullisen kalastajan ohjeet

Vastuullisen kalastajan ohjeet

Suomen Vapaa-ajankalastajat on julkaissut Vastuullisen kalastajan ohjeet. Näitä ohjeita noudattamalla voit kalastaa vastuullisesti niin kalojen kuin ympäristön kannalta. Näillä ohjeilla kalastus on meille kaikille turvallista ja virkistävää.

Ota huomioon kalat ja luonto

  • Muista aina kalojen alamitat. Alamittaiset ja rauhoitetut kalat on aina vapautettava. Myös suurkalakokoon yltäneet kalat on suositeltavaa vapauttaa.
  • Ota vain sen verran kaloja kuin tarvitset.
  • Jos otat kalan ruoaksi, lopeta se välittömästi pyynnin jälkeen. Laadukkainta raaka-ainetta saat ruokapöytään käsittelemällä kalat oikein: tainnuta, verestä, perkaa ja jäähdytä. Ohjeet kalan alkukäsittelyyn löydät: http://www.ottiopas.fi/alkukasittely/
  • Ota ruokakalat elinvoimaisista kalalajeista tai istutetuista yksilöistä.
  • Jos vapautat kalan, tee se mahdollisimman nopeasti ja hellävaroen. Ohjeita kalan vapauttamiseen löydät: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/kalan-vapauttaminen/
  • Vältä pyydystä ja päästä – kalastusta aikana, jolloin se aiheuttaa suurta vahinkoa kaloille, kuten silloin kun vedet ovat todella lämpimät.
  • Älä roskaa, vaan muista: mitä luontoon viet, sen sieltä myös pois tuot. Pidä mukana oma roskapussi. Vastuullisen kalastajan ympäristöohjeet löydät: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/ymparistoohjeet/