Vastuullinen kalastaja pitää veneensä kunnossa

Kuva: Jaana Vetikko.

Vastuullinen kalastaja pitää veneensä kunnossa

Eteläisemmässä Suomessa vedet ovat auenneet ja keväisten kelien myötä monen kalastuksen harrastajan mieli halajaa jo vesille. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) haluaa muistuttaa, että vastuullinen kalastaja pitää myös veneensä varusteet kunnossa ja vallitsevassa epidemiatilanteessa välttää ylimääräisiä ihmiskontakteja.

Kuva: Jaana Vetikko.

Ennen veneilykauden aloitusta kannattaa varata päivä tai kaksi veneen keväthuoltoon ja turvallisuusasioiden mieleen palauttamiseen. Vesiliikkujan tärkeimmät varusteet ovat terve järki ja varovaisuus, mutta ne eivät yksin riitä. Veneen on oltava merikelpoinen ja siihen tarvitaan kunnolliset varusteet. Pakollisia varusteita ovat pelastusliivit, airo tai mela tai ankkuri köysineen, tyhjennysväline (pumppu, äyskäri tai ämpäri) ja asianmukaisesti tarkistettu käsisammutin. Myös trailerin ja kiinnitystarvikkeiden kunto tulee talven jäljiltä tarkistaa.
Sammutin vaaditaan, jos veneessä on yli 25 kW:n (34 hv) perämoottori, ja sen tarkastus on tehtävä vuosittain. Kaikissa moottoriveneissä on oltava pelastusliivit kaikille veneessä olijoille. Laki ei vaadi niiden pitämistä päällä, mutta vain päällä ne pelastavat.
Ankkurista ja airoista tai melasta on hyötyä, jos veneeseen tulee moottorivika. Tyhjennysväline on tärkeä vuotojen varalta. Myös ajan tasalla oleva merikartta tai karttaplotteri on tärkeä turvavaruste, vaikkei laki sitä edellytä.

Vastuullinen kalastaja huolehtii näin poikkeusaikana, ettei aiheuta ylimääräisiä ihmiskontakteja. Esimerkiksi kalastusluvat ostetaan verkkopalveluista. Veneen ja kalastajankin tankkaus hoidetaan kotona tai ne yhdistetään muihin kauppakäynteihin.
”Poikkeustilan myötä perheille on vapautunut runsaasti vapaa-aikaa. Monipuolinen kalastusharrastus tarjoaa siihen mitä parhainta täytettä tuoden samalla iloa, hyvinvointia ja parhaassa tapauksessa herkullista saalista ruokapöytään. Nyt kannattaa lähteä virkistäytymään lähivesille”, kannustaa SVK:n toiminnanjohtaja Olli Saari.

 

Lisätietoja:
SVK, toiminnanjohtaja Olli Saari, puh. 050 339 4660, olli.saari(at)vapaa-ajankalastaja.fi

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa.
www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/