Vesiensuojelu on uhattuna

Vesipuitedirektiivin tavoitteet ovat uhattuina – anna äänesi vesiensuojelun puolesta

Jopa sata vapaa-ajankalastus-, luonto- ja ympäristönsuojelujärjestöä avaa tänään 9.10. yhteisen kampanjan, joka nostaa esiin EU:n vesiensuojelulain merkityksen eurooppalaisten vesien suojelulle. Kampanjan tavoitteena on saada kansalaiset ympäri Eurooppaa osallistumaan EU-komission kansalaiskuulemiseen, jotta eurooppalaisia vesiä suojelevaa vesipuitedirektiiviä ei heikennettäisi.

EU:n vesipolitiikan puiteiirektiivi (VPD) tuli voimaan 22.12.2000. Sen tavoitteena oli saada Euroopan vesistöt hyvään tilaan vuoteen 2015 mennessä. Koska tavoitetta ei saavutettu määräaikaan mennessä, siirrettiin takarajaa vuoteen 2027. Nyt on käynyt ilmi, että useat jäsenvaltiot, Suomi mukaanluettuna, haluavat mahdollisesti siirtää takarajaa yhä kauemmaksi tulevaisuuteen ja heikentää vesipuitedirektiiviä myös muilla tavoin. Tällainen kehityssuunta vaikuttaa hyvin huolestuttavalta, sillä vesien tilassa ei ole saatu tehtyä merkittäviä parannuksia.

Voit antaa oman äänesi vesiensuojelun puolesta osoitteessa https://www.livingrivers.eu/


#ProtectWater-kampanjan avauksessa leikitellään ajatuksella, mitä tapahtuu oluelle, jos sen pääraaka-aineen eli puhtaan veden saatavuus ja laatu heikkenevät Euroopassa. Onko tulevaisuuden olut pahanmakuista kuravettä, vai napostellaanko ohrapirtelöt vastaisuudessa kuivina suoraan kulhosta?