NÄÄTÄMÖJOKI

Kalalajit

harjus, hauki, Kyttyrälohi, lohi (merilohi), taimen (järvitaimen), taimen (meritaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Perhokalastus, Soutu-uistelu

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

NÄÄTÄMÖJOKI


Näätämöjoki on Suomen puolella erämainen retkeilijöiden kalastuskohde.

 YMPÄRISTÖ A

Näätämöjoki laskee Iijärvestä Norjan puolelle Jäämereen. Se virtaa Suomen puolella noin 40 kilometriä täysin erämaisessa ympäristössä. Joki on varsin vuolas ja koskinen. Näätämö on toinen Jäämeren lohen kutujoista maassamme. Näätämön alue on mäntyvyöhykkeen rajamailla, jossa vaihtelevat tunturikoivikot ja harvakseltaan kasvavat mäntymetsiköt. Veden laatu on erinomainen. Joki on maisemaltaan kaunis.

 Ympäristöinfo:  Lapin ELY-keskus puh. 0295 037000 (vaihde) .


Lohi houkuttelee Näätämöjolle kalastajia.

 KALASTO A

Näätämöjoella esiintyy luonnonvaraisena merilohi, meritaimen, järvitaimen, harjus, kyttyrälohi ja hauki. Kalasto on täysin luontaisen lisääntymisen varassa.

Joki on jaettu kolmeen eri kalastusvyöhykkeeseen, joille on erilliset lupansa. Vain paikallisilla asukkailla on verkkokalastusoikeus Näätämöjokeen. Lohi- ja meritaimenkannat ovat voimakkaan verkkopyynnin vuoksi taantuneet. Harjuskannat ovat paikoin todella vahvat.
Lohi nousee aina Iijärvelle saakka. Välttääksemme gyrodactylus salaris lohiloisen leviämistä Näätämöjokeen kaikki muualta tuodut varusteet on desinfioitava ja puhdistettava voimassa olevien sääntöjen mukaan. Lapin ELY-keskuksen info lohiloisesta löytyy internetistä Tenoinfon yhteydestä.

 Kalastus tapahtuu rannalta tai paikallisen alueella asuvan venettä käyttäen. Vieheinä käytetään perhoja, vaappuja, lippoja ja lusikkauistimia. Harjus on pääasiallisin saalis, jolloin harjusperhot ovat suositeltavia. Joessa esiintyy myös taimenta. Lohikin käy pyydykseen, joten lohiperhojen uittamista ei voi unohtaa. Lohen paras kalastusaika on keski- tai loppukesä, koska lohet saapuvat Suomen puolelle vasta heinäkuun alussa. Harjuksen pyynti taas alkaa heti tulvan laskettua kesäkuun alussa.

 Kalastusinfo: Metsähallituksen Eräluvat.fi sivusto. Lapin ELY-keskus puh. 0295 037000 (vaihde) .


Metsähallituksen ylläpitämään palveluvarustukseen kuuluvat laavut ja polut alueella.

 PALVELUT B

Erämaisesta luonteestaan johtuen Näätämöjoella ei löydy kattavia palveluja.  Lomarengas vuokraa alueen vuokramökkejä ja Metsähallitus ylläpitää laavuja- ja tulipaikkoja.

Sevettijärvellä, joka on lähin kylä, on leirintäalue ja mökkimajoitusta. Sevettijärven Nili-Tuvat, puh. 040-7200432, 2-4 h mökkejä, sauna, laavu, grillikatos, soutuveneet. Porotila Toini Sanila, puh. 016-672 509, mökkimajoitus, Lapin ruokaa, opaspalvelut.

 Kalastuskauden kestoa ja myytävien kalastuslupien määrää on rajoitettu Näätämönjoen kolmella eri lupa-alueella lohikantojen kestävän kalastuksen ja lisääntymisen takia. Kolme lupa-aluetta ovat Silisjoki 1567, Näätämöjoki alaosa 1565 ja Näätämöjoki yläosa 1566.

Kalastuslupien myynti netissä Eräluvat sivustolla. Ivalo: Metsähallituksen palvelupiste puh. 0206 39 7701, Inari: Siida / Ylä-Lapin luontokeskus puh. 0206 39 7740.

Alue on saavutettavissa myös vaeltamalla. Merkittyjä polkuja lähtee Sevettijärveltä (Opukasjärvelle), 10 km Sevettijärven pohjoispuolelta (Kontinpaistamaan), Näätämöstä (Kallokoskelle) ja Jäniskosken sillan eteläpuolelta (Saunakoskelle). Vuontislompoloon on mahdollista kulkea myös Iijärven kautta veneellä.

 Palveluinfo: Majoitus-, ravitsemus- ja ohjelmapalvelut netissä Inari-Saariselkä sivustollaMuu opastus: Ivalon palvelupiste puh. 0206 39 7701, Siida / Ylä-Lapin luontokeskus Inari, puh. 0206 39 7740.

 Esitteet: Metsähallituksen kalastuskohteet – Tuikki.

 

Päivitetty 12.4.2024 Petter Nissén