Perustietoa kalastuksesta
Perustietoa kalastuksesta
Lähdetään kalaan! Näiltä sivuilta löydät monipuolista tietoa kalastuksesta, olitpa sitten aloittelija tai jo kokeneempi kalastaja.
Kalastus on yksi suosituimmista harrastuksista, noin 1,8 miljoonaa suomalaista harrastaa kalastusta. Tuhansien järvien maassa kalastusmahdollisuudet ovat erinomaiset ja kalastusluvan hankkiminen on helppoa. Jokaisenoikeuksien ansiosta voimme liikkua luonnossa ja harrastaa kalastusta mitä upeimmissa paikoissa. Järvien lisäksi kalastaa voi merellä, joissa ja lampivesissä, tai vaikkapa kaupunkien rannoilla.
Etsitpä sitten tietoa kalastuksen aloittamisesta, tai kokeneempana vinkkiä kuinka kehittyä harrastuksessasi, täältä löydät kaiken tarvitsemasi! Lähdetään siis kalastamaan.
Perustietoa kalastuksesta
Kalastusmenetelmät esittelyssä. Heittokalastus, onginta, jigaus, perhokalastus, pilkkiminen ja fongaus.
Kalalajit esittelyssä
Suomen kalastuslain lupajärjestelmä
52 tapaa innostua kalastuksesta! Löydä omasi
Etsitkö kalastuspaikkaa läheltäsi? Katso kartasta parhaat paikat!
Mitä siiman päähän ongella ja pilkkiessä?
Kalastajan etiketti on ohjeistus, jossa määritellään esimerkilliset ja vastuulliset toimintatavat kalastuksen harrastamisessa.
Kalastusoppia videot tarjoavat opastusta eri kalastustapoihin kolmella eri tasolla. Olitpa sitten aloittelija, harrastaja tai jo kokeneempi kalastaja, näiltä videoilta löydät paljon opastusta ja vinkkejä harrastukseen. Tutustu myös kirjastomme kalastus-osioon. Sieltä löydät todella paljon hyödyllistä kalastusoppia.
Perustiedot ja -taidot kalankäsitelystä opit täältä. Kalankäsittelyvideot opastavat selkeästi askel askeleelta kuinka käsittelet saaliskalasi ruoaksi. Videoilta löydät mm. ahvenen, hauen, särkikalojen ja mateen käsittelyn. Kirjastostamme löydät todella laajan valikoiman erilaisia kalankäsittelyoppaita ja reseptejä helposti luettavassa muodossa.
Koulutukset
Nuoret
Kilpailut
Kilpailut
Luokittelematon
Suurkalarekisterin lajeihin ja rajoihin on tehty muutoksia.
Harmaanieriä on poistettu suurkalarekisteristä kokonaan. Lajin istutukset on lopetettu, eikä harmaanieriästä ole tullut viimevuosina suurkalarekisteriin ilmoituksia.
Suurkalarekisterissä ei enää erotella järvitaimenta ja meritaimenta. Taimenen osalta nousi esiin se ongelma, että kaikissa tapauksissa ei voida varmasti tietää, onko kyseessä paikallinen taimen vai merestä noussut taimen.
Joulukuusen upottaminen on kututuroksi on helppo ja tehokas ympäristöteko. Veteen upotetut kuuset toimivat kalojen kutupaikkoina ja monipuolistavat vesiympäristöä. Uusimman tutkimustiedon mukaan niillä on myös vettä puhdistava vaikutus. Vapaa-ajankalastajat järjestävät loppiaisena turotapahtumia Vaasassa ja Espoossa.
Valtioneuvosto hyväksymän asetuksen mukaan vapaa-ajankalastajille tulee eräiden uhanalaisen kalalajien saalis- ja pyyntitietojen ilmoitusvelvollisuus vuoden 2025 alusta lukien. Ilmoitusten avulla kerätään tärkeää tietoa kalakantojen tilasta. Asetuksen mukaan saalis- ja pyyntitiedot ilmoitetaan Luonnonvarakeskukselle (Luke). Ilmoituksen voi tehdä Omakala-sovelluksen avulla, omakala.fi-verkkosivulta löytyvällä lomakkeella tai puhelimitse.