Kaupungin parhaat kalapaikat

Kaupungin parhaat kalapaikat

Lähtötilanne

Alueen kalatalousasiantuntijan ajatuksesta lähdettiin kehittämään konseptia polkupyörillä toteutettavasta opaskierroksesta kaupungin parhaille kalapaikoille. Moni hyvä matalan kynnyksen helposti saavutettava kalapaikka sijaitsi Vaasassa kaupunkikeskustan alueella suht. lähellä toisiaan ja samalla voitaisiin opastaa eri kalastusmuotoja. Alueen kaksi kalastusseuraa, Vaasan urheilukalastajat ja Pilk Kings innostuivat ajatuksesta ja päätettiin lähteä pilotoimaan opaskierrosta Vaasassa keväällä 2021. Seurat saivat kierroksen toteuttamiseen myös ELY-tukea. Seuroilla oli jo ennestään paljon yhteistyötä, joten oli luontevaa toteuttaa pilottia yhdessä.

Toteutus

Tuotteistettiin yhdessä seuran aktiivien kanssa polkupyörillä toteutettava opastuskierros, jossa vieraillaan neljässä hyvässä ja helposti saavutettavassa kalastuskohteessa kaupungin keskustan alueella. Jokaisessa paikassa esitellään eri kalastusmuotoa n. 20-30 minuutin ajan. Kalastusmuodot olivat laituripilkintä, onginta, jigikalastus ja heittokalastus. Ajamista polkupyörillä tuli yhteensä n. 4 km. Sekä tapahtuman alkuun että loppuun nivottiin myös tarjoilut. Kierroksen lopussa pidettiin myös arpajaiset, joista tiedotettiin ennakkomarkkinoinnin yhteydessä. Täytetty jäsenlomake toimi arpana. Kierros oli ilmainen eikä vaatinut ennakkoilmoittautumista.  Opaskierros pilotoitiin torstaina 3.6.2021.

Opaskierroksesta laadittiin koordinaattorin toimesta markkinointiesite, joka jaettiin paitsi seuran omissa viestintäkanavissa sekä lähetettiin myös paikallismedioille sähköpostitse. Tapahtumasta tehtiin lisäksi Facebook-tapahtuma, jota jaettiin kaikkien tapahtumaa tekemässä olleiden omissa sosiaalisen median kanavissa. Ennakkoviestinnän avulla myös YLE kiinnostui ja Pilk Kingsien pj. oli haastateltavana radioon edeltävänä päivänä ennen tapahtumaa.

Tutustu markkinointiesitteeseen Esite

Alustavat tulokset

Tavoite oli saada kierrokselle 20 osallistujaa. Kierrokselle osallistui kuitenkin n. 60 osallistujaa. Mukana oli aikuisia, mutta myös kokonaisia perheitä. Sää pilotointipäivänä oli erinomainen, joten sekä pyöräily ja kauniissa illassa kalapaikkojen ja kalastusmuotojen esittely onnistui hyvin. Seuroihin liittyi tapahtumaillan aikana yhteensä 20 uutta jäsentä. Jäseneksi kannustettiin liittymään myös pika-arvonnan avulla; jokainen jätetty liittymislomake oli yksi arpa. Arvontapalkintoina oli kalastusvälineitä.

Kaupunkien ja ylipäätään helposti saavutettavien alueiden hyvät kalapaikat kiinnostavat. Pilotin perusteella vastaavaa toimintaa kannattaisi ehdottomasti toteuttaa muissakin kaupungeissa.

Kaupungin parhaat kalapaikat -kierros houkutteli paikalle myös mediaa. Lue Vaasan Ikkunan juttu tästä. 

Haasteet ja kehitettävää

Suuri osallistujamäärä yllätti järjestäjät positiivisesti ja kierros onnistui sinällään hyvin. Kuitenkin laituripilkintäpaikalla oli liian ruuhkaista, jotta jokainen olisi kuullut ja nähnyt parhaalla mahdollisella tavalla. Ratkaisu on jakaa iso ryhmä kahteen osaan, joka kiertää eri opaspaikat keskenään ristiin menevässä järjestyksessä. Tätä varten tulee olla myös tuplamäärä pyöräilevän ryhmän opastajia. Myös ottamalla ennakkoilmoittautumiset ongelma ratkeaisi,  mutta tämä voi vähentää osallistujien määrää.


Muista järjestäjänä nämä:

  • Pidä huolta tapahtumamuotoisen palvelun kautta seuraan jäseniksi liittyneistä – jatkuvuus tärkeää! Mitä jäsenet saavat jatkossa tapahtuman teemaan liittyen?
  • Muista varautua, jos paikalle tuleekin enemmän ihmisiä mitä odotettua. Suunnitelma jossa opastettava ryhmä pilkotaan kahteen on hyvä olla olemassa valmiina.
  • Muista huolehtia ulko-opastuksilla äänen kuuluvuudesta, tuuli vie nopeasti ääntä väärään suuntaan.

Suomen Vapaa-ajankalastajat kiittää Vaasan Urheilukalastajia ja Pilk Kingsiä hyvästä yhteistyöstä pilotin 1. osan toteuttamisessa. Syksyllä 2021 toteutetaan mahdollisesti vielä pilotin toinen osa.

Jos kiinnostuit aikuispilotin kaltaisesta toiminnasta omaan seuraasi ja haluat tiedustella pilotin kokemuksista lisää, ota yhteyttä aikuistoiminnan koordinaattoriin Johanna Antila, p. 050 573 9332 johanna.antila(at)vapaa-ajankalastaja.fi.
Mikäli kiinnostuit Vaasan kalastusseurojen aikuistoiminnasta, voit ottaa yhteyttä Pilk Kings, Hannu Ala-Honkola, puh. 045 134 8539, hannualahonkola(at)gmail.com ja Vaasan Urheilukalastajat, Kari Helander puh. 0400 199 114, kari.helander48(at)gmail.com