25.04.2017 02:09
Jäsenille
  Etusivu >> Nuorten sivut >> Lapsesta kalaan >> Lapsen kanssa pilkille 
 
 
 
 
 
LAPSEN KANSSA PILKILLE

Lapsesta kalaan -hankkeen ensimmäinen kalastustapaesittely keskittyy pilkkimiseen lasten, erityisesti alle kouluikäisten, kanssa. Ja kukas siitä olisi parempi neuvomaan kuin oma kalastusoppi-isäni Jussi Syvärinen, jolle kalastusopin aikanaan siirsi hänen isänsä ja joka puolestaan vihki kalastuksen saloihin ensin oman tyttärensä ja sitten minut ja kulmakunnan muut mukelot. Nykyään Jussi siirtää kalastusoppia ja innostusta neljälle lapsenlapselleen.

Jussi Syvärinen opastaa lastenlastaan pilkkimisen saloihin. Oma pilkkiminen ei silloin ole tärkeää. Kuva: Jaana Vetikko
Jussi Syvärinen opastaa lastenlastaan pilkkimisen saloihin. Oma pilkkiminen ei silloin ole tärkeää. Kuva: Jaana Vetikko

Jussin suku on oiva esimerkki siitä, miten kalastusharrastus on siirretty sukupolvelta toiselle oikein menetelmin, ilman pakottamista. Jatkuvuuden salaisuutta tiedustellessa, saa Jussilta ehdottoman vastauksen:

"Kalaan lähdetään aina lapsen ehdoilla. Mitä nuorempi lapsi on, sitä vähemmän aikaa jaksaa kalastus häntä kerrallaan kiinnostaa. Reissuun mukaan on otettava myös muuta mielenkiintoista puuhattavaa. Pois on lähdettävä heti, kun lapsi pyytää. Näin saadaan "nälkä" uudelle reissulle säilytettyä"

Kokenut 5-6 ?vuotias pärjää jo melko itsenäisesti, kunhan aikuinen kairaa reiät. Kaupoista löytyy myös lapsille sopivan kokoisia pilkkireppuja. Kuva: Jaana Vetikko.
Kokenut 5-6 -vuotias pärjää jo melko itsenäisesti, kunhan aikuinen kairaa reiät. Kaupoista löytyy myös lapsille sopivan kokoisia pilkkireppuja. Kuva: Jaana Vetikko.


Lapsellekin kunnon varusteet

Pilkkimistä pidetään yhtenä rankimmista kalastustavoista. Täytyyhän siinä hytistä pakkasessa ja tuulessa, kalapaikkaa etsiessä on usein tarvottava kilometritolkulla lumihangessa painava reppu selässä ja kaira olkapäällä ja vielä jaksettava kairata reikiä kovaan tahtiin, mikäli saalista mielii saada. Kuulostaa lähinnä huippu-urheilulta.

Näin ei tarvitse olla, eikä saa olla, mikäli pilkki-innon haluaa perheen pienimpiin tartuttaa. (Sama pätee kalastusinnon tartuttamisessa perheen kalastusta harrastamattomaan äitiin.) Silloin lähdetään liikkeelle rauhallisemmin ja lyhyemmille reissuille. Tietenkään ensimmäisiä pilkkireissuja ei edes tehdä "koiranilmalla" tai kovalla pakkasella. Lapselle on hankittava reissuun soveltuvat vaatteet. Lämpimät, tuulen- ja tarvittaessa sateenpitävät vaatteet ovat perusedellytys onnistuneelle pilkkireissulle

Haarukkapilkkivavan käyttö vaatii lapselta jo hiukan enemmän, mutta harjoitellessa taidot karttuvat. Kuva: Jaana Vetikko
Haarukkapilkkivavan käyttö vaatii lapselta jo hiukan enemmän, mutta harjoitellessa taidot karttuvat. Kuva: Jaana Vetikko

"Lapselle on raaskittava antaa kunnolliset pilkkivälineet, joilla on mahdollista myös saada kalaa. Isoisän vanhan virvelisiiman ja ruosteiset pystypilkit voi unohtaa. Kevyt, ohuella siimalla ja kunnon tapsipilkillä tai morrilla varustettu pilkkivapa on oikea valinta. Pilkkimistä voi etukäteen välinerikkoja ja siimasotkuja ehkäistäkseen harjoitella lapsen kanssa kotona matonreunalla pilkkiä väristellen nostaen. Lattia on erinomainen "järvenpohja". Nykyään on saatavana myös lapsille tehtyjä pieniä reppujakkaroita, johon omat eväät mahtuvat ja joiden korkeus on sopiva", Jussi opastaa.

Sopivaa ikää pilkkiharrastuksen aloittamiseen ei oikeastaan ole. Sen voi aloittaa, kun vapa kädessä pysyy ja mielenkiinto riittää. Oma tyttäreni kävi ensimmäisen kerran pilkillä alle 2-vuotiaana, tosin reissu kesti vain puolisen tuntia. Siitä saakka hän on käynyt pilkillä joka talvi ja 5 -vuotiaana onnistuivat jo 4-5 tunnin reissut.


Jokaiselle oma opastaja

"Pilkkipaikan on aluksi oltava lähellä, ettei lapsen mielenkiinto lopahda jo pitkän ajomatkan vuoksi. Toiminnan helpottamiseksi kannattaa lasten kanssa pilkkiä melko matalasta", Jussi neuvoo.

"Saaliin laadulla tai koolla ei ole juurikaan merkitystä. Pienetkin kiiski- tai särkisintit kelpaavat. Pääasia on, että lapsi saa saalista. Mäskäyksellä voi saalisvarmuutta parantaa. Pienet lapset nostavat kalan helpoiten peruuttamalla rauhallisesti takaperin vapa kädessä, jolloin kala nousee jäälle ja aikuinen voi auttaa", hän jatkaa.

Kun kalastusinto on saatu tarttumaan, pienenkin lapsen keskittymiskyky riittää hienosti pilkkimiseen. Lisäksi lapsen kädet tuntuvat tunnistavan tärpit helposti. Kuva: Janne Rautanen
Kun kalastusinto on saatu tarttumaan, pienenkin lapsen keskittymiskyky riittää hienosti pilkkimiseen. Lisäksi lapsen kädet tuntuvat tunnistavan tärpit helposti. Kuva: Janne Rautanen

Jos pilkille lähtee useampi pienempi lapsi, olisi hyvä saada matkaan jokaiselle oma opastaja. Näin kukin lapsi saa opastajansa jakamattoman huomion ja kalastuskipinä tarttuu helpommin. Pilkkimistä aloittelevan lapsen kanssa reissuun lähtevän pitää käytännössä unohtaa oma pilkkimisensä ja keskittyä vain opastamiseen, ongelmien ratkomiseen ja viihdyttämiseen. Yllättävän nopeasti, jo muutamien reissujen jälkeen, 5-6 -vuotias pärjää pitkälti itsekseen. Kovin kauas ei auttava aikuinen saa kuitenkaan omaa reikäänsä kairata.

"Pilkkireissun aikana on lasten kanssa tehtävä muutakin hauskaa. Esim. makkaran, lettujen tai tikkupullan paistaminen nuotiolla voi nousta heille retken kohokohdaksi. Eväiden syönti lienee vielä monelle aikuisellekin olennainen osa kalareissua", Jussi arvelee.

Pienemmille lapsille pulkka, lapio ja ämpäri ovat oiva lisävarustus pilkkireissulla. Myös potkukelkka on hyvä lisä, mikäli jäällä ei ole liikaa lunta. Isommat lapset voivat viettää reissulla vaikka karkkipäivää.

"Opastajan takataskussa tulisi aina olla muutama jippo lapsen mielenkiinnon ylläpitämiseksi kalastukseen ja luonnon tarkkailuun. Oma jännityksensä lapselle voi olla seurata "punaisen ferrarin ja valkoisen maclarenin" kiertävän kilpaa kärpästoukkapurkin pohjalla kunnes koteloituvat", Jussi vinkkaa.

Lapselle opetetaan alusta asti oikea saaliin käsittely. Kalan tainnuttaminen ja verestys onnistuvat jo 5-6 ?vuotiaalta. Kuva: Jaana Vetikko
Lapselle opetetaan alusta asti oikea saaliin käsittely. Kalan tainnuttaminen ja verestys onnistuvat jo 5-6 -vuotiaalta. Kuva: Jaana Vetikko

Jos lasten kanssa saaliiksi saadaan ruoanvalmistukseen soveltuvia kaloja, käsitellään ne lapsen kanssa yhdessä oikein ja valmistetaan vaikka pienikin kala-ateria kruunaamaan onnistunut pilkkireissu.


Jaana Vetikko 
Powered by WebUpdate