Kalastusmaksut

Kalastonhoitomaksu

18-69 -vuotias, joka harrastaa muuta kalastusta kuin onkimista, pilkkimistä ja silakan litkaamista. Kalastonhoitomaksusta vapautettuja ovat  kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä eli ovat syntyneet vuonna 1958 tai aiemmin.
Maksu on henkilökohtainen ja se on maksettava ennen kalastuksen aloittamista.Vuonna 2024 kalastonhoitomaksu on 47 euroa/kalenterivuosi tai 16 euroa/7 vuorokautta tai 6 euroa/ vuorokausi.

Maksaminen

1. Verkkokauppa  Eräluvat.fi
Kirjaudu Eräluvat-verkkokauppaan ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Verkkokaupassa kalastonhoitomaksun voi maksaa kirjautuneena tai kirjautumattomana ympäri vuorokauden. Maksun yhteydessä kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika (ei henkilötunnusta). Tositteen voit tulostaa tai tallentaa esimerkiksi mobiililaitteellesi.

2. Maksuton puhelinpalvelu 020 69 2424 (arkisin 9-15)
Soita palvelunumeroon, jossa voit kertoa nimesi, yhteystietosi ja syntymäaikasi. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun. Säilytä kuitti maksusta. Soittaminen on maksutonta ja kalastonhoitomaksua varten saa laskulomakkeen.

3. Palvelutiskit: Metsähallituksen luontokeskukset ja palvelupisteet
Kalastonhoitomaksun voi suorittaa eräissä Metsähallituksen luontokeskuksissa ja palvelupisteissä. Tällöin voit hoitaa maksun sekä saada tositteen kalastonhoitomaksusta heti mukaasi.

Kuitti toimii kalastuskorttina

Uuden kalastuslain (81 §) mukaan kuitti kalastonhoitomaksun suorittamisesta toimii todistuksena valvojalle. Tositteena kalastonhoitomaksun suorittamisesta voi tallentaa kuitin joko paperisena tai sähköisenä. Jos maksat puhelinpalvelun kautta tai palvelupisteessä, saat paperisen tositteen. Jos maksat Eräluvat-verkkokaupassa, voit itse tulostaa maksusta paperisen tositteen tai tallentaa tositteen tietokoneelle tai mobiililaitteeseen.

Ikään perustuvan kalastusoikeuden todistamiseksi on pidettävä mukana henkilöllisyystodistusta.

Kalastonhoitomaksu on sijoitus kalavesiin

Kun maksat kalastonhoitomaksun, varmistat kalakantojen hoidon. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan siis kalavesiä ja kalastoa. Kalastuslain (82 §) mukaan maksamallasi kalastonhoitomaksulla kustannetaan lisäksi mm. valvontaa, kalastusalueiden työtä, neuvontaa, korvauksia vesialueiden omistajille ja maksun keruusta aiheutuvia kustannuksia.