Siloneula

Neropsis ophidion

Siloneula kuuluu samaan putkisuukalojen lahkoon kuin merihevonen. Putkisuukaloilla on nimensä mukaisesti putkimainen suu, johon ne imevät ravintoa. Siloneulalla on niin pieni suu, että sen saaminen ongella on hyvin vaikeaa. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, on vain löydettävä sopiva syötti ja valittava tarpeeksi pieni koukku.

Sukeltaminen on yksi tapa bongata siloneula. Kuva: Juha Ojaharju.
Sukeltaminen on yksi tapa bongata siloneula. Kuva: Juha Ojaharju.

Tuntomerkit
Siloneula on hyvin ohut, matomaisen näköinen kala. Se ei kuitenkaan ole pehmeä kuin mato, vaan melko jäykkä ja kovapintainen. Yleisväritykseltään siloneula on vihertävä. Sen kyljissä on tummia poikkijuovia ja vatsa on vaalea. Särmäneula muistuttaa paljon siloneulaa. Siloneulan erottaa kuitenkin helposti särmäneulasta siloneulan siromman kuonon perusteella.

Siloneula Nerophis ophidion
Siloneula Nerophis ophidion Kuva: Juha Ojaharju

Ravinto
Siloneula syö eläinplanktonia (vesikirppuja ja hankajalkaisia) sekä jonkin verran myös pieniä kalanpoikasia.

Levinneisyys ja ympäristö
Siloneula on merikala. Se elää Euroopan ja Atlantin rannikolla, Brittein saarilla, Mustassameressä, Välimeressä sekä Itämeressä. Meillä sitä tavataan koko rannikkoalueella. Perämeressä se on kuitenkin harvinainen.

Kasvu
Siloneulat elävät vain 2-3 vuotta. Sinä aikana ne saavuttavat keskimäärin 25 cm pituuden, koiraat jäävät hieman naaraita pienemmiksi. Yksivuotiaat siloneulat ovat n 12 cm mittaisia. Sukukypsiksi ne tulevat kaksivuotiaina.