Kuha

Sander lucioperca

Kuha on suosittu laji vapaa-ajankalastuksessa. Yleisimmin kuhaa kalastetaan jigaamalla, vetouistelemalla ja pilkkimällä. Kun kaikuluotainteknologia on kehittynyt viime vuosina, on kuhan suosio kalastuskohteena kasvanut ja tieto kuhan kalastamisesta on lisääntynyt.

Vastuullinen kuhan kalastus

Kuha on ahvenen tavoin umpirakkoinen kala, eikä se siis kestä nopeita paineenvaihteluita. Jos kalastaja aikoo vapauttaa saamiaan kuhia, tulee hänen välttää kalastamasta liian syvältä. Alle seitsemän metrin syyvyyttä pidetään yleisesti turvallisena syvyytenä. Vapautettavan kuhan kanssa tulee toimia nopeasti ja minimoida sen ilma-altistus, jotta kuha pysyy mahdollisimman hyväkuntoisena. Kuha tulee vapauttaa sellaisessa kohdassa, jossa se pääsee sukeltamaan takaisin sihen syvyyteen, jossa se oli pyydettäessä.

Kuha Sander lucioperca
Kuha Sander lucioperca

Levinneisyys ja elinympäristö

Kuha elelee Etelä- ja Keski-Suomen suuremmissa järvissä sekä rannikkovesissä Perämerta lukuun ottamatta. Pohjoisimmat kuhavetem­me ovat Kemijärvi ja Tengeliönjoen järvet. Parhaiten kuha tulee toimeen run­sasravinteisissa tai ruskeavetisissä järvissä. Kuhan hapentarve on melko suuri.
Kuha liikkuu yksikseen tai pienissä parvissa. Talvisin se oles­kelee syvemmissä vesissä kuin kesäisin. Toisinaan kuha suorittaa pidempiäkin vaelluksia, mutta yleensä se liikkuu rannikkovesissä sisälahtien ja ulkosaariston väliä. Kuha on valonarka petokala ja siksi hämäräaktiivinen.

Kuha
Pieni kuha menossa takaisin kasvamaan

Lisääntyminen

Kutuaika on touko-kesäkuussa, jolloin kuhat kokoontuvat 3-10 metrin syvyyteen kutupaikoilleen laskemaan kutunsa savi-, hiekka- tai kivik­ko­poh­jil­le. Mäti­jy­vät taker­tuvat pohjaan.

Ravinto

Nuorena kuha käyttää ravinnokseen äyriäisiä, hyönteistoukkia ja kalanpoikasia, mutta siirtyy hyvin nopeasti kokonaan kalaravintoon. Sen tärkeim­piä ravintokohteita ovat kuore, särki, salakka ja muikku.

Kasvu

Kasvu on yleensä melko nopeaa (2 v.= 14-25 cm, 6 v.= 38-55 cm). Tavanomainen saaliskuha on 50 sentin pituinen ja painaa yhden kilon. Kuha kasvaa kuitenkin paljon suuremmaksikin, joten 70-80 cm pituiset ja 3-5 kg painoiset ovat vielä varsin yleisiä. Suomen ennätyskuha on saatu verkolla vuonna 2023, kala painoi 14,7 kg. Kuhan alamitta on 42 cm, mutta monilla kalastusalueilla on käytössä oma suurempi alamitta.