Kilohaili

Kilohaili

Sprattus sprattus

Kilohaili on sillikaloihin kuuluva pienikokoinen merikala, joka on yksi Itämeren ekosysteemin avainlajeista. Erinomaisena ruoka- ja rehukalana kilohaili on yksi Itämeren ammattikalastuksen tärkeimmistä saalislajeista. Yleisin kilohailin pyyntimuoto on troolaus, mutta sen vois saada myös vaikkapa silakkalitkalla.

Kilohaili
Kilohailin erottaa silakasta helposti karhean särmikkäistä vatsasuomuista. Kuva: Juha Ojaharju.

Tuntomerkit
Kilohaili on pienikokoinen, hopeakylkinen ja silakkaa muistuttava parvikala. Silakasta sen kuitenkin erottaa helposti karhean särmikkäistä vatsasuomuista sekä silakkaa pienemmästä päästä ja silmistä. Kilohailin vatsaevät myös sijaitsevat selkäevän etupuolella, kun silakalla ne sijaitseva selkäevän alla tai takana.

Ravinto
Kilohailin ravinto koostuu lähes pelkästään eläinplanktonista.

Levinneisyys ja elinympäristö
Kilohailin levinneisyys keskittyy Itämeren etelä- ja keskiosiin, mutta sitä tavataan koko Itämeren alueella Pohjanlahden perukkaa lukuun ottamatta. Kilohaili viettää koko elämänsä meren selkäalueilla suurina parvina. Parvet tekevät syvyyssuuntaisia vaelluksia planktonin perässä vuorokauden ajan mukaan.

Kasvu
Kilohaili kasvaa kahden ensimmäisen elinvuotensa aikana nopeasti noin kymmenen sentin mittaiseksi. Sen jälkeen kasvu hidastuu tai lähes pysähtyy. Kymmenvuotiaan kilohailin pituus on yleensä vain noin 13 senttimetriä. Suomen ennätyskilohaili saatiin troolilla Porin merialueelta vuonna 2005 ja sillä oli pituutta 15,6 senttimetriä.