Kuhan fileointi

Huom! Nämä kuhan fileointiohjeet sopivat myös ahvenelle ja kiiskelle.

Mikäli haluat kypsentää ja syödä kuhan nahan, suomusta kala ennen sen perkaamista. Aukaise kuha ja poista sen sisälmykset. Poista munuainen. Pyyhi lima ja veri talouspaperilla tai huuhdo kylmällä vedellä.

Aloita fileointi pystysuorahkolla viillolla kalan pään taakse selkäruotoon saakka. Sitä ennen voit tehdä apuviillon, jonka avulla vatsaevät jäävät kiinni pääosaan.

Voit helpottaa kylkiruotojen irrottamista tekemällä kylkiruotojen kärkien alapuolelle fileen etuosasta peräaukon tasalle ulottuvan kevyen apuviillon, joka ei ulotu nahkaan saakka. Viillon avulla kylkiruotojen kärkien irrottaminen fileistä helpottuu.

Poista fileistä kylkiruodot kalapiikkiä tai haarukkaa apuna käyttäen. Poista myös mahdollisesti fileeseen jääneet selkä- ja peräevien tyvet, jotka vaikeuttavat nahan poistamista.

Poista halutessasi fileistä nahka veitsen ja kalapiikin tai talouspaperin avulla pyrstöstä alkaen. Veitsen kahvan tulee kulkea laudan ja pöydän reunan ulkopuolella, jotta veitsi voidaan painaa kunnolla vaakatasoon lautaa vasten.