Made

Lota lota

Made viihtyy pohjan lähellä ja se on aktiivisimmillaan hämärän ja pimeän aikaan. Madetta kalastetaan useimmiten pilkkimällä, mutta sitä saa hyvin myös pohjaongella. Tammi-helmikuun vaihde on tuottoisinta pilkkiaikaa. Pohjaonkimalla kalastavalle loppusyksy on parasta madesesonkia. Hyviä mateenpilkintäpaikkoja ovat karikoiden ympärystät ja virtaavien salmien läheiset alueet. Pohjaonkijan kannattaa suunnata jokisuvantoihin. Syötteinä toimivimpia ovat pienet kalat ja kalanpalat sekä katkaravut ja kastemadot.

Made
Mateen pohjaonginta on mielenkiintoinen ja antoisa kalastusmuoto. Kuva: Juha Ojaharju

Tuntomerkit
Mateen pää on pohjakaloille ominaisesti leveä ja litistynyt. Suomut ovat hyvin pieniä, minkä ansiosta iho on pehmeä ja nahkamainen. Made muistuttaa hieman kivinilkkaa, mutta mateen kaksi selkäevää sekä leuassa oleva viiksisäie tekevät lajien erottamisen helpoksi.

Levinneisyys
Made on makeiden ja vähäsuolaisten murtovesien kala. Sen levinneisyys ulottuu koko pohjoisen pallonpuoliskon ympäri, kattaen Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan. Mateella on siis holarktinen levinneisyysalue. Suomessa madetta tavataan koko maasta, aina pohjoisinta Lappia myöten..

Lisääntyminen
Mateet saavuttavat sukukypsyyden 25-35 cm:n mittaisina jolloin ne ovat keskimäärin 3-5 vuoden ikäisiä. Kutu ajoittuu tammi-helmikuulle. Etelä-Suomen vesissä kutu alkaa useita viikkoja aikaisemmin kuin pohjoisessa. Suosittuja kutupaikkoja ovat kovat hiekka- ja sorapohjat, joskin kutu voi tapahtua myös mutapohjille. Turskakalojen heimoon kuuluvana, on mateella mätijyvän sisällä pieni öljypisara. Sen ansiosta mäti ei hautaudu pohjaan, vaan se jää kellumaan aivan sen yläpuolelle. Mateen mäti on puolipelagista.

Ravinto
Monien muiden kalojen tapaan mateet syövät aluksi eläinplanktonia ja vähän myöhemmin pohjaeläimiä. Noin 20 sentin pituisina ne alkavat siirtyä kalaravintoon ja myöhemmin mateiden ravinto koostuu pääasiassa kaloista. Kalojen lisäksi mateiden ruokalistalle kuuluvat myös esim. ravut, sammakot ja mäti.

Kasvu
Made kasvaa pääosin kylmän veden aikaan jolloin myös sen ravinnonotto on suurimmillaan. Vuoden ikäisenä made on keskimäärin 10 cm pituinen, 2-vuotiaana 15-20 cm, 4-vuotiaana 38-45 cm ja 6-vuotiaana 40-60 cm. Kasvunopeuksissa on suuria vesistökohtaisia eroja. Tämänhetkinen SE-made on saatu Iisalmen Haapajärvestä. Kyseinen kala painoi 8,05 kg ja oli 87 cm pitkä.