Made

Made - Lota lota

Madettaa kannattaa yrittää pohjaongella tai pilkkimällä. Tuottoisinta kalastusaikaa ovat loppusyksy ja alkutalvi.. Hyviä syöttejä ovat pienet kalat ja kalanpalata sekä katkaravut ja kastemadot.


Mateen pohjaonginta on mielenkiintoinen ja antoisa kalastusmuoto. Kuva: Juha Ojaharju

Tuntomerkit
Mateen pää on pohjakaloille ominaisesti leveä ja litistynyt. Suomut ovat hyvin pieniä, minkä ansiosta iho on pehmeä ja nahkamainen. Made muistuttaa hieman kivinilkkaa, mutta mateen kaksi selkäevää sekä leuassa oleva viiksisäie tekevät lajien erottamisen helpoksi.

Levinneisyys
Made on makeiden ja vähäsuolaisten murtovesien kala. Sen levinneisyys ulottuu koko pohjoisen pallonpuoliskon ympäri, kattaen Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan. Mateella on siis holarktinen levinneisyysalue. Suomessa madetta tavataan koko maasta, aina pohjoisinta Lappia myöten..

Lisääntyminen
Mateet saavuttavat sukukypsyyden 25-35 cm:n mittaisina jolloin ne ovat keskimäärin 3-5 vuoden ikäisiä. Kutu ajoittuu tammi-helmikuulle. Etelä-Suomen vesissä kutu alkaa useita viikkoja aikaisemmin kuin pohjoisessa. Suosittuja kutupaikkoja ovat kovat hiekka- ja sorapohjat, joskin kutu voi tapahtua myös mutapohjille. Turskakalojen heimoon kuuluvana, on mateella mätijyvän sisällä pieni öljypisara. Sen ansiosta mäti ei hautaudu pohjaan, vaan se jää kellumaan aivan sen yläpuolelle. Mateen mäti on puolipelagista.

Ravinto
Monien muiden kalojen tapaan mateet syövät aluksi eläinplanktonia ja vähän myöhemmin pohjaeläimiä. Noin 20 sentin pituisina ne alkavat siirtyä kalaravintoon ja myöhemmin mateiden ravinto koostuu pääasiassa kaloista. Kalojen lisäksi mateiden ruokalistalle kuuluvat myös esim. ravut, sammakot ja mäti.

Kasvu
Made kasvaa pääosin kylmän veden aikaan jolloin myös sen ravinnonotto on suurimmillaan. Vuoden ikäisenä made on keskimäärin 10 cm pituinen, 2-vuotiaana 15-20 cm, 4-vuotiaana 38-45 cm ja 6-vuotiaana 40-60 cm. Kasvunopeuksissa on suuria vesistökohtaisia eroja. Tämänhetkinen SE-made on saatu Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevasta Uljuan tekoaltaasta. Kyseinen kala painoi 8,04 kg ja oli 93 senttiä pitkä.