Haamuverkot

Haamuverkot ovat vesistöön jääneitä tai sinne jätettyjä verkkoja. Niihin jää kiinni ja kuolee jatkuvasti kaloja. Ne pyytävät väsymättä vuodesta toiseen. Koska verkot valmistetaan monofiilista, säilyvät ne vesistössä todella pitkään, jopa useita vuosikymmeniä.

Haamuverkot löytyvät nykyaikaisilla kaikuluotaimilla. Kuva: Tommi Hietanen

Haamuverkot ovat siis todellinen riesa. Mitä vähemmän haamuverkkoja, niin sen parempi vesistöille, kalakannoille ja meille kalastajille. Kaikki voittaa.

Ilmoita haamuverkkohavaintosi

Nyt meillä kalastuksen harrastajilla on todella hyvä mahdollisuus vaikuttaa ja saada haamuverkkoja vähemmäksi.
Suomen Vapaa-ajankalastajat on yhteistyössä Suomen ympäristökeskus – Syke kanssa kehittänyt tavan, jolla kaikuluotainteknolgian avulla voidaan paikantaa haamuverkot. Haamuverkot nimittäin näkyvät moderneissa kaikuluotaimissa. Jos sinulla on nykyaikainen kaikuluotain; viisto- tai liveluotain, niin kutsumme sinut mukaan talkoisiin.
Jos vesillä ollessasi näet luotaimesi ruudulla haamuverkon, niin ota siitä kuva joko kuvakaappauksena tai kännykällä. Mene seuraavaksi SYKE:n Rosgis, nettisivulle ja ilmoita havaintosi siellä: https://wwwi.ymparisto.fi/citobs/Rosgis/
Liitä ottamasi kuva ilmoitukseen.

Haamuverkkoja poistetaan

Kun tietoja haamuverkoista alkaa kertyä, alkaa myös niiden poisto. Aluksi aloitetaan sieltä, mistä haamuverkkoja on eniten ilmoitettu. Haamuverkkojen sijaintitiedot ovat kaikille saatavilla, joten vesialueen omistajat voivat myös ruveta toimeen.
Yllä on esimerkkikuva siitä, miltä haamuverkko näyttää kaikuotaimen ruudulla.
Yhdessä saamme haamuverkkoja vähemmäksi.

Kuva: Tommi Hietanen