Mutu

Mutu - Phoxinus phoxinus

Mutu viihtyy kirkkaissa ja karuissa vesissä. Kesällä mutuja löytyy matalasta vedestä usein hyvin läheltä rantaa. Mutu on pienikokoinen kala, useimmiten alle 10 cm mittainen, joten  myös kalastusvälineiden olla pieniä. Sopiva koukkukoko ongessa on välillä 20-24, syötiksi sopii vaikka pieni surviaissääsken tai kärpäsen toukka tai pieni pala matoa. Mutuja on meillä perinteisesti kalastettu syöttikaloiksi. Ne ovat maittavaa ruokaa esimerkiksi ahvenille ja taimenille. Nykyään mudut ovat myös kalabongareiden eli fongaajien pyynnin kohteena.


Mutu on yksi Vapaa-ajankalastajien seuraamista indikaattorikaloista. Kuva: Juha Ojaharju

Tuntomerkit
Mutua erehdytään usein luulemaan taimenen- tai lohenpoikaseksi. Nopeasti katsottuna ne ovatkin samannäköisiä. Selvin ero löytyy selkäevän ja pyrstön väliltä; särkikaloihin kuuluvana mudulla ei ole rasvaevää, toisin kuin lohella ja taimenella. Mutu on muodoltaan pullea. Kylkiviivan kohdalla on vaalea juova joka alkaa silmän takaa ja jatkuu pyrstöön asti. Kyljessä ja selässä on mustia täpliä. Kesällä koiraat saavat värikkään kutuasun. Silloin niiden kyljet muuttuvat vihreiksi ja pää tummuu lähes mustaksi. Koirasmudun kutuasuun kuuluut myös hohtavan punainen vatsa sekä valkoinen täplä kiduskannen takaosassa.

Ravinto
Koska mudut ovat pienikokoisia, ovat myös niiden ravintokohteen pieniä. Mudun ruokalistalle kuuluu mm. leviä, kotiloita, planktonäyriäisiä, hyönteisiä, vesikasveja, mätiä ja pieniä kalanpoikasia.

Levinneisyys
Mutuja tavataan meillä koko maassa. Mutujen elinalueet ovat kuitenkin pienentyneet monin paikoin, varsinkin Etelä- ja Länsi Suomessa. Syynä tähän on vesien rehevöityminen; mutu tarvitsee viihtyäkseen puhdasta vettä ja karun ympäristön. Mutuja tapaa usein hiekka ja sorapohjaisilta alueilta missä on siellä täällä piilopaikoiksi sopivia kiviä.

Kasvu
Yksivuotiaana mutu on noin 3-4 cm mittainen. Kolmevuotiaana pituutta on kertynyt noin 6 cm. Mudun Suomenennätys on tällä hetkellä 12 cm. se saatiin Pellosta vuonna 2004. Kylmästä ilmanalasta johtuen, mutu elää meillä pari vuotta vanhemmaksi, mutta jää hieman pienemmäksi kuin etelämpänä elävät lajikumppaninsa.