Suurkalarekisteri

Säännöt: Rekisteriin kootaan tietoja laillisilla pyyntivälineillä ja -menetelmillä Suomesta saaduista suurkaloista. Vavalla saadun kalan tulee olla tarttunut suusta koukkuun.
Kalan pyyntivesistö: Kala tulee olla saatu Suomesta. Rajajoilla hyväksytään myös rajajokiosuudella naapurimaan puolelta saatu kala.  Lisäksi hyväksytään Suomen talousvyöhykkeeltä saadut kalat, sillä edellytyksellä, että alus on lähtenyt Suomalaisesta satamasta ja palannut Suomalaiseen satamaan.
Sellaista kalaa, joka on siirretty suurkalakokoisena toiseen vesistöön, ei uudelleen saatuna enää hyväksytä suurkalarekisteriin eikä -kilpailuun. Tämä ei kuitenkaan koske kalanviljely/-kasvatuslaitoksesta istutettua kalaa.

Suurkalarekisterissä on kaksi sarjaa: 1) vapavälineet 2) pyydykset ja muut kalastusmuodot
Suurkalastajan ansiomerkki: Henkilö, joka pyydystää kalan, jonka paino ylittää oheisen taulukon vähimmäispainorajan on oikeutettu lunastamaan suurkalastajan ansiomerkin (7 e). Vapavälineillä sekä pyydyksillä ja muilla kalastusmuodoilla saaduille kaloille on oma merkkinsä.
Suurkalastajan kultainen ansiomerkki: Merkkiin oikeuttaa kunkin lajin vuoden suurin yksilö aktiivisten välineiden ja pyydysten sarjassa. Vuoden suurimman yksilön tulee täyttää suurkalastajan ansiomerkille asetettu painoraja, jotta se oikeuttaisi kultaiseen ansiomerkkiin.

Suurkalan ilmoittaminen: Suurkalarekisteriin otetaan vain 2000-luvulla saatuja kaloja.
Suurkalan voi ilmoittaa sivuiltamme löytyvällä sähköisellä lomakkeella tai perinteisesti postin välityksellä.
Kalasta otetut hyvälaatuiset kuvat ovat ensiarvoisen tärkeitä kalan koon ja lajinmäärityksen varmistamiseksi. Voit liittää ilmoitukseen useampia kuvia.
Tulostettavat ilmoitukset lähetetään Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöön (SVK), osoite: Vanha Talvitie 2-6 A 11, 00580 Helsinki.

Sähköinen suurkalan ilmoituslomake
– Tulostettava suurkalan ilmoituslomake

Ilmoituskaavakkeen voi myös tilata puhelinnumerosta 050 597 4933 tai s-postilla vapaa-ajankalastaja@vapaa-ajankalastaja.fi.

Suurkalarekisteriin lähetettyjä kuvia sekä pyytäjän nimi voidaan julkaista Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ja Suomen Ennätyskalalautakunnan julkaisuissa ja nettisivuilla.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö myöntää ansiomerkit ilmoitusten perusteella. Epäselvissä tapauksissa voi tuomaristo hylätä ilmoituksen. Tuomariston muodostaa SVK:n hallitus.

Palkinnot 2021

Vuoden 2021 Suurkalakilpailun vapavälinesarjan palkinnoiksi lahjoittaa Kalastuskolmio vapa-kela-siima -setit:
– Kela Konger Ultris 1120 FD
– Vapa Konger Troker Spin M 210 cm, 10-30 g
– Siima Unyl Flex Plus 0,25 mm
– Kesän 2021 uutuusviehe Calico Cat Flat 1 / 7 g, väri 9


Pyydysten ja Muiden pyyntivälineiden sarjan palkoinnoiksi lahjoittaa Kivikangas Oy neljä Pietarin kaksoispaulaverkkoa kuhalle ym. (solmuväli 55 mm, korkeus 1,8 m, lanka 0,17 mm).

Vapautussarja
Jos olet vapauttanut ilmoittamasi suurkalan, osallistuu se automaattisesti Vapautussarjaan, jonka säännöt noudattelevat yllä esitettyjä suurkalakilpailun sääntöjä. Ryhmissä A, C ja D on vertailuarvona kalojen paino.  Lohikalojen ryhmässä (B) käytetään vertailuarvona kalan pituutta. Lohikalojen ryhmästä on poistettu vieraslajit, eli harmaanieriä, puronieriä ja kirjolohi. Vuodesta 2017 alkaen Vapautusarjaan hyväksyttävistä lajeista poistettiin lisäksi hopearuutana, mustatäplätokko ja piikkimonni, koska kilpailun tarkoituksena ei ole kannustaa vapauttamaan Suomen vesistöihin kuulumattomia vieraslajeja. Vuodesta 2017 alkaen kilpailuun hyväksytään myös rajajokien rajajokiosuudella naapurimaan puolelta saadut kalat.

Vuosittain palkitaan vapautussarjan kunkin ryhmän (A, B, C, D) suhteellisesti suurimman kalan pyytäjä. Lisäksi on luvassa runsaasti lajikohtaisia palkintoja.

Vapautussarjan tarkat säännöt löytyvät täältä.

Vapautussarjan palkinnot 2021
Suurkalojen vapauttamista ovat tukemassa Vision, Ruoto, CWC, Gofish.fi ja Silli Lures, jotka lahjoittavat arvokkaita palkintoja Vapautussarjaan:

  • CWC palkitsee suurimman hauen vapauttaneen solmuttomalla kumihavaksella varustetulla haukikoon haavilla, sekä lajitelmalla haukiuistimia.
  • Silli Lures palkitsee suurimman ahvenen vapauttajan legendaarisella Sillin kevennetyllä tasapainopilkillä.
  • Ruoto palkitsee pisimmän taimenen vapauttajan 100 € lahjakortilla
  • Vision palkitsee pisimmän lohen vapauttajan Hero Salmon -perhokelalla ja pisimmän harjuksen vapauttajan Hero Nymph & Dry -perhokelalla.
  • Gofish.fi palkitsee suurimman vapautetun lahnan ja särjen ja säyneen saajat. Lisäksi palkinto lähtee eniten ryhmän C suurkalakoon lajeja saaneelle ja ne vapauttaneelle henkilölle. Palkintoina on Starfish/Tubertini tuotteita, arvo noin 50 €.

Tasatuloksen sattuessa kilpailun järjestäjä arpoo voittajan.

 

Suurkalastajan ansiomerkkiin oikeuttavat kalalajit ja niille asetetut vähimmäispaino- ja pituusrajat:

Ryhmä A   kg Ryhmä B   kg  cm Ryhmä C   kg Ryhmä D   kg
Ahven 1 Harjus 1  50 Hopearuutana 1,5 Härkäsimppu 0,3
Ankerias 1,5 Harmaanieriä 3 Karppi 10 Kampela 0,8
Hauki 10 Järvilohi 5,0  80 Lahna 2,5 Kivinilkka 0,2
Kiiski 0,15 Järvitaimen 5,0  75 Pasuri 0,4 Kuore 0,1
Kuha 5 Kirjolohi 4 Ruutana 1,0 Muikku 0,2
Made 4 Merilohi 13,0  110 Salakka 0,07 Mustatäplätokko 0,15
Turska 6 Meritaimen 5,0  75 Seipi 0,12 Nokkakala 0,6
Nieriä 3  65 Sorva 0,5 Piikkikampela 1
Puronieriä 0,7 Sulkava 0,35 Piikkimonni 0,2
Siika 2,5  60 Suutari 1,5 Silakka 0,3
Särki 0,5 Isosimppu 0,5
Säyne 1,7
Toutain 3,5
Turpa 1,3
Vimpa 0,4